Uniós források: végre megnyílt a pénzcsap, egy nap alatt több tízmilliárdról döntött a kormány – íme a támogatottak listája

 

Hosszú idő után először pörgött fel látványosan a hazai uniós fejlesztési intézményrendszer, csak a múlt héten majdnem 100 milliárd forintnak lett gazdája. Essősy Zsombor, a Magyarok a Piacon Klub elnöke megerősítette a Világgazdaságnak, hogy több pályázati felhívás jelent meg az elmúlt időszakban, amelyek szinte kivétel nélkül a hazai élelmiszeripar versenyképességének javítására hivatottak. Hétfőtől már a nagy élelmiszeripari cégek pályázhatnak, amelyek akár 5 milliárdot is kaphatnak egy-egy beruházásukra.
 
Magasabb ütemre kapcsolt a hazai uniós fejlesztési intézményi rendszer, erre utal, hogy a múlt héten 77 pozitív támogatói döntés született, csak szeptember 12-én, egy nap alatt 75 pályázat kapott zöld jelzést. A szeptember 9-ei héten a palyazat.gov.hu-ra felkerült támogatott projektek összértéke meghaladta a 100 milliárd forintot, amelyből a legnagyobb tételt a Nemzetgazdasági Minisztérium által felügyelt 78 milliárd forint keretösszegű munkaerőpiaci projekt képviselte, a többit, bő 20 milliárdot pedig a települések fejlesztésére hivatott TOP Pluszból ítélték oda.

Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában beszélt arról, hogy a közvélekedéssel ellentétben tagállami mércével nézve egyáltalán nem állunk rosszul az uniós pályázatok lehívása terén. A kormányfő nem a levegőbe beszélt. A szeptember 16-i, hétfő reggeli állás alapján a 2021-2027-es uniós ciklus félidejében 

  • az operatív programokból már 3686 milliárd forint támogatást ítéltek oda a kedvezményezetteknek, 
  • amiből 3340 milliárd forint hatályos szerződéssel rendelkezik, 
  • a kifizetett összeg pedig 1715 milliárd forintra rúg.

 

Dübörögnek az élelmiszeripari beruházások

Több pályázati felhívás jelent meg az utóbbi hónapokban, legnagyobb számban a vidékfejlesztési és agrár pályázatok – erősítette meg Essősy Zsombor, a Magyarok a Piacon Klub elnöke a Világgazdaságnak. A szakértő szerint egyértelműen az élelmiszeripari pályázatok pörögnek a legjobban, a kisebb cégekre szabott kiírás, amely „Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása” nevet viselte és 50 milliárd forráskerettel lett meghirdetve, augusztusban járt le, illetve most várható egy nagyobb roham.

Szeptember 16-án, azaz épp ma jelent meg a „Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása” című felhívás 150 milliárd keretösszeggel, amiben akár 5 milliárd forintot is nyerhetnek az élelmiszeripari cégek hatékonyság- és kapacitásnövelésre. Ez utóbbi a nagyobb cégekre lett kiírva, és az érdeklődés iránta már most jelentős.

Essősy elmondása szerint összesen 300 milliárd forintot rakott félre a kormány az élelmiszeripar hatékonyságának fejlesztésére. Mivel 50 százalékos támogatási intenzitásról beszélünk, ezért mintegy 600 milliárd forint értékű beruházást generálhat a program, amivel óriási lépést tudunk tenni a versenyképességünk növelése érdekében.

Az élelmiszeripar a versenyképességünk egyik alappillére lesz – mondta nagyon határozottan a Mapi elnöke, hozzátéve, hogy jelennek meg felhívások a következő hónapokban például állattartó telepek és kertészetek fejlesztésére is. 

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a feldolgozóipari pályázatok már nem állnak ennyire jól, hiába igényelhetnek a cégek képzési támogatást vagy nullaszázalékos kamattámogatású hitelt. Sokan leginkább a vissza nem térítendő támogatásra várnak, az már más kérdés, hogy egyáltalán lesz-e ilyen uniós forrás. Szerinte biztos, hogy lesz uniós forrásvesztés, még a GINOP Pluszon belül is, ugyanis az alapítványi egyetemek kapcsán még mindig vitában áll a kormány az uniós szervekkel, ez pedig a gazdaságfejlesztési projektek egy részére is hatással lehet.

 

Kalocsa, Dabas, Kiskőrös és Monor is fejleszthet

Az operatív programok közül a legjobban a TOP Plusz áll, itt lassan a teljes, 2000 milliárdos keret fele, mintegy 959 milliárd forint talált gazdára, a szeptember 12-én megszületett döntések is egy az egyben ebből a programból kerültek ki. Döntően helyi humán fejlesztések, energetikai korszerűsítések, illetve élhető települések projektekben hirdettek nyerteseket.

A nagyobb projektek, amelyek pozitív elbírálásban részesültek:

  • a legtöbbet Cegléd kapta, a Pest vármegyei település a termálfürdő energetikai korszerűsítésére 2,5 milliárdot fordíthat,
  • Monor 1,4 milliárd forintot nyert „Monor város élhető település” kategóriában.
  • Az ugyancsak Pest vármegyei Dabas összesen 1,3 milliárdból építhet kulturális központot,
  • Budakeszi 1,1 milliárd forintól építhet multifunkcionális közösségi teret és játszóteret,
  • önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére pályázott Kalocsa és Kiskőrös, mindkét település 1-1 milliárd forintból újíthatja meg az uszodáját. A térség országgyűlési képviselője, Font Sándor a közösségi oldalán is bejelentette, hogy mindkét helyszínen jövő tavasszal indulhat az építkezés.

 

FORRÁS: www.vg.hu

X