A Puli Space Technologies által készített Téridő plakett az első magyar készítésű tárgy, amely a Holdra megy január 8-án, hétfő reggel – rajta a HOLD Alapkezelő lenyomatával.

 

A plakettet a ULA Vulcan Centaur rakétája állította Föld körüli pályára január 8-án, magyar idő szerint reggel 8 óra után. A tervek szerint az 1,9 méter magas és 2,5 méter átmérőjű Peregrine-leszállóegység február 23-án landol majd a Sinus Viscositasban.

Az Apollo-program utolsó küldetése óta most először landolhat amerikai leszállóegység a Holdon felszínén, mely több olyan dolgot is magával fog vinni, amire a jövőbeli Artemis-misszió során szükség lesz. Az Astrobotic által fejlesztett Peregrine leszállóegység embereket nem fog szállítani, de több NASA-műszert fog magával vinni.

 

Téridő plakett?

 

Az első hasznos terhünk a Holdon a Téridő plakett lesz, egy magyar időkapszula a Holdon. A Téridő plakett segítségével örök emléket állítunk többek között a legendás Aranycsapatnak. Egyedi kulturális és társadalmi lenyomat arról, hogy mit tartunk fontosnak 2020-as évek elején, mit tartunk megőrzendőnek a halhatatlanság számára – olvasható a Puli Space Technologies oldalán.

A plakett tulajdonképpen egy, a holdi körülményeknek is ellenálló fémből készült 200×200 milliméteres, 160 grammos tábla, melyen mikrofilm-szerűen lehet olvasni és látni azokat a tartalmakat, melyeket a különböző szponzorok, cégek és magánszemélyek tartanak fontosnak. 

A tábla az űrszonda lábazati szerkezetén kerül elhelyezésre, ami a leszállóegységgel együtt az égitesten marad.

A szövegeket itt, a Földön is elhelyezték Hallstatt híres, hétezer éves világörökségi sóbányájában, amelyen belül egy időkapszula is működik, Memory of Mankind (MOM) néven. A MOM célja minél több információt megőrizni az emberiség kultúrájából a jövő számára.

 

„Szinte magától értetődik, hogy a HOLD Alapkezelő, Magyarország egyik legnagyobb független befektetési szolgáltatója is jön velünk a Holdra!”
– fogalmazott Pacher Tibor, a Puli Space Technologies ügyvezetője.

 

A Puli Téridő plakett az Astrobotic és Puli Space Technologies megállapodása révén jut el a Hold felszínére: így került elhelyezésre a leszállóegységen.

Az esemény élőben követhető a Svábhegyi Csillagvizsgáló jóvoltából, illetve a United Launc Alliance YouTube-csatornáján is.

 

Forrás: www.hold.hu

 

 

 

X