Az Európai Bizottságnak is fel kell mutatnia valamit következő hónapokban – erre hívták fel a figyelmet a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők a lengyelországi parlamenti választást követően. Nagy kérdés szerintük, hogy mennyire lesz engedékeny a régi-új kormányfővel és européer politikussal, Donald Tuskkal a brüsszeli testület, de bárhogy is lesz, precedenst teremthet Magyarország számára.

 

Az Európai Bizottságnak is az az érdeke, hogy bizonyítsa a szavahihetőségét, jó eséllyel már idén utalhat előleget Magyarországnak – erről beszélt a Világgazdaságnak Essősy Zsombor, a Magyarok Piacon Klub (Mapi) elnöke a lengyelországi parlamenti választást követően, amelynek a hazánknak járó uniós források visszatartása kapcsán kifejezetten nagy a tétje. Szakértők ugyanis korábban arra figyelmeztettek, ha a nyolc éve regnáló Jog és Igazságosság (PiS) elveszíti a többségét, akkor a magyar EU-s pénzek folyósítása további késedelmet szenvedhet.

Essősy ugyanakkor úgy véli, ha Magyarország teljesíti a bizottság jogi követeléseit, akkor idén már legalább hozzáférhet a kohéziós alap 45 százalékához. Azért csak ennyihez, mert három magyar operatív program keretének 55 százaléka még mindig zárolás alá fog esni.

„Az Európai Unió minden tagállamának és a bizottságnak is érdeke, hogy kapjunk pénzt. Az már nem, hogy a maximális összeget” – vélekedett a Mapi elnöke, aki megismételte korábbi állítását, miszerint a forrásvesztést Magyarország nem tudja elkerülni. A kohéziós alapból 2,6 milliárd euró esik zárolás alá, többek között a gyermekvédelmi törvény miatt, és nehéz elképzelni, hogy ebben bármilyen megegyezés szülessen.

Mindenesetre Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Portfólió konferenciáján a csütörtöki brüsszeli tárgyalások előtt bizakodó volt, hogy november végéig megszülethet a megállapodás a bizottsággal, ezt követően pedig elindulhat a folyósítás. Essősy szerint már idén előleget kaphatunk, azonban a tényleges utalás csak jövő tavaszra várható. Ráadásul addigra már Brüsszelnek is valamit fel kell mutatnia. A magyar kormány ugyanis a nyár közepén elkezdte kiküldeni a számlákat, menetrend szerint a bizottságnak előbb 90 napja van arra, hogy a teljesítést igazolja, majd 60 napja a költségnyilatkozat feldolgozására. Tehát akárhogy nézzük, az év végéig minden határidő lejár.

Forrás: www.vg.hu

X