Az extrudálás magyarul kinyomást, kisajtolást jelent és ezzel lényegében össze is foglaltam az Abonett-gyártás lényegét.

 

Hogyan készül?

Kicsit bővebben kifejtve: a vízzel és sóval elkevert (gyakorlatilag bármilyen) gabonalisztből álló pépet az extruderben felhevítik, majd egy szűk nyílásonát át kisajtolják. Jobban ezt itt nem részletezem, a lenti “hogyan készül?” videóban benne van minden, inkább foglalkozzunk olyan dolgokkal, amik oda nem fértek be.

 

A név

Vannak esetek, amikor egy termék olyan erős branddé növi ki magát, hogy a fogyasztó vele azonosítjá az egész termékkategóriát. Ilyen például mikor a fúrógép helyett a “Hiltit”, borotva helyett Gilette-pengét mondunk, vagy épp az extrudál kenyér helyett Abonettet.

Ehhez általában az kell, hogy jóval a versenytársak megjelenése előtt kerüljön bevezetésre az adott termék. Az Abonett esetében ez megvolt, amikor Abonyban(!!!innen a név) egy volt TSZ helyén a 80-as évek elején elkezdték gyártani az extrudált kenyeret, még nem sokan találkoztak itthon hasonlóval, de volt még valami, ami jól jött.

Épp ebben az időben kezdett világmozgalommá válni a testépítős-fitnesses  életérzés, ami révén egyre inkább előtérbe kerültek a kalóriaszegény élemiszerek. Az extrudált kenyér könnyűsége, légiessége miatt pedig abszolút passzolt ebbe a trendbe.

 

Összetevők

A gépek modernizációján túl a gyártásban igazán jelentős változás nem történt az elmúlt 30 évben,  de ha egy valamit ki kéne emelni, akkor az az alapanyag lenne. Kezdetben ugyanis még finomított lisztből készült az Abonett, ma már viszont helyben őrlik a gabonát, ez pedig lehetőséget arra, hogy darálás során ne hántolják le a csírát és a héjat, ezáltal pedig teljes kiőrlésű liszt lehet az alapanyag. (A nagyipari, vagy finomított liszteknél ezeket eltávolítják, mert a gyártás hatékonyságát nagyban csökkentik.) 

Ha gabonákról beszélünk, a gluténkérdést sem lehet megkerülni. Hókuszpókusz, avagy gluténeltávolítási eljárás az Abonettnél sincs, viszont van jó pár verzió, ami olyan gabonából készült, ami nem taralmaz glutént /kukorica, vagy épp a köles/.

 

A kölesgolyó

A kölessel kapcsolatban van egy nem túl gyakran tárgyalt érdekesség: annyira vastag a héja, hogy muszáj eltávolítani őrlés előtt. Teljes kiőrlésű tehát nem lehet, csupa egyéb jó tulajdonsága miatt viszont egyértelműen a köles az elmúlt évek egyik “sztárgabonája”. Magas a rosttartalma, könnyen emészthető, salaktalanító hatású, nem tartalmaz glutént.

Az eljárás, amivel készül itt is az extrudálás, csak itt a gabonánk a köles, a folyamat végén pedig nem egy téglalapot, hanem egy golyót kapunk. Ám hogy pontosan hogyan zajlik mindez és hogyan kerül fel a golyó felületére például a mogyoró ízesítés azt nem árulom el, de szerencsére az alábbi videóból ez is kiderül:).

 

TELJES VIDEÓ

Forrás: www.hogyankeszul.hu

X