SZORTIMENTNÖVEKEDÉS A GYÁR MODERNIZÁLÁSÁVAL

 

A Florin Zrt. nyerte az Év Gyára Projektverseny Az év gyártási/termelési projektje kategóriát telephelyének teljes és átfogó modernizációjával, amellyel megháromszorozták termelési kapacitásukat, és szortimentjüket is jelentősen bővítették.

A száz százalékban magyar tulajdonban lévő Florin Zrt. kozmetikai termékek, háztartási, vegyipari termékek és fertőtlenítőszerek fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozik már 65 éve. Olyan testápolási és higiéniás termékeket, tisztító és fertőtlenítőszereket állít elő, mint például a Brado, Sana, Dermaflora, Charme, Alex és Bond, valamint ismert cégek saját márkás termékeinek gyártásával is foglalkozik. A cég erőssége, hogy a kozmetikai-vegyipari szortiment szinte valamennyi terméktípusát képes legyártani. A koronavírus-járvány során a cégnek olyan fertőtlenítőszer-gyártási kapacitást sikerült kialakítania, amellyel piacvezetővé tudott válni Magyarországon.

 

MODERNIZÁCIÓ A VERSENYBEN MARADÁSÉRT

 

Az érintett piacot jellemzően tőkeerős multinacionális vállalatok uralják, ahol a folyamatos hatékonyságnövelést célzó korszerűsítések megvalósítása nem ütközik pénzügyi akadályokba. Egy magyar középvállalatnak is ebben a mezőnyben kell helytállnia, vagyis folyamatos fejlesztéssel
és a modern technológiák alkalmazásával tudja csak megőrizni versenyképességét a multinacionális vállalatokkal szemben. Ezért is indították el 2020-ban az 1960-as évekbeli telephely teljes megújítását egy nem zöldmezős beruházás keretében, miközben a termelést nem állították le.

 

A GYÁRTÁS TELJES MODERNIZÁLÁSA MEGVALÓSULT

 

A Florin Zrt. irányítását 2012-ben új vezetés vette át, amely célul tűzte ki az üzem modernizációját. 2018-ban kezdték el megtervezni az új gyárat, 2019-ben pedig már megkezdődhetett a fejlesztés. Első lépésként az irodaház és a fejlesztési labor energetikai megújítása valósult meg 1830 m2-en. Ennek
keretében az irodaház és a labor teljesen modernizálódott. Ezt követte a fejlesztés második ütemeként 2020-ban az 1600 m2-es, speciális fertőtlenítőszer-termékeket gyártó üzem megépítése, ami biztosította a korábbi, külön épületekben történő gyártás egy épületbe szervezését. Új termelőeszközöket, gépeket szereztek be a kapacitás növelése érdekében, így került többek között új automata aeroszoltöltő gépsor, folyadéktöltő gépsor fertőtlenítőszerekhez, deostift-gyártó gépsor, címkéző és kupakfelrakó gép az üzembe. Ezt követően, 2021-ben a modernizációs folyamat újabb, harmadik epizódjaként egy 5300 m2-es, többfunkciós gyár megépítése következett. Itt is új termelőeszközök, gépek jelentek meg a gyártásban a kapacitás növelése érdekében, többek között egy doypackgépsor, porkeverő és -töltő gép, tubustöltő gép, kendőgyártó gépsor bővíti a repertoárt –mindezek összehangolt működését pedig egy MES termelésirányító rendszer segítségével biztosítják. A fejlesztés utolsó két ütemében egy, a termelést kiszolgáló logisztikai csarnok és alapanyagraktár megépítése valósult meg 2022-ben. 2023-ban, a fejlesztés ötödik ütemeként egy 5000 raklapos automata raktár építése zajlik, amely a tervek szerint 2024-re készül el, ezzel teljesen megújul a háromhektáros gyár területe.

 

SZORTIMENTET ÉS KAPACITÁST IS BŐVÍTETTEK

 

A gyár megújítása és bővítése lehetőséget adott arra, hogy ne csak a korábbi termékek gyártási volumenét növelje a vállalkozás, hanem a nagyobb alapterületnek köszönhetően az új termelőeszközök beszerzésével új termékek gyártását is meg tudja oldani, növelve a szortimentet. 2020-ban 50 új terméket, 2021-ben 33 és 2022-ben 42 új terméket fejlesztett ki a Florin Zrt. Ezeknek az új értékdimenzióknak köszönhetően most a háromszorosa a gyár termelési kapacitása, ha a teljes beruházás elkészül, az ötszöröse lesz a modernizációt megelőző időszakhoz képest.
A projektek megvalósításához a saját forrás mellett hazai költségvetési és uniós támogatást is használt a vállalat, az eddig befejezett fejlesztések összköltségvetése 6,5 milliárd forint volt. A megvalósult 25
termelési soron most a cég bármilyen kozmetikai terméket, számtalan mosó-, tisztítószert és fertőtlenítőszert elő tud állítani, így a háztartásvegyipar szortimentjének teljes palettáját lefedi.

 

Forrás: backend.kreativ.hu

X