Egyre több hulladék kerül válogatásra, majd feldolgozás után újra használati tárgy lesz belőle, ahelyett, hogy egy szeméttelepen végezné. Egy üzemben forgattunk, megnéztük, hogy mi történik a papír, műanyag és elektronikai hulladékkal. Emellett szakembereket kérdeztünk a folyamatokról, körkörös gazdaságról és arról, hogy mi lesz a jövőben az egyre nagyobb mennyiségben keletkező szeméttel.

 

Az FE-Group telephelyén nagy mennyiségben dolgozzák fel a különböző hulladékokat. Az üzemet nemrég vásárolta meg a területen aktív szereplőnek számító ALTEO és a Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealap. Videónkban a cégek munkatársait kérdeztük a hulladékkezelés jelentőségéről, körforgásos gazdaságról.

ifj. Balatoni Henriktől, az FE-Group termelési és műszaki igazgatójától megtudtuk, hogy az üzemben elsősorban az ipari és kereskedelmi szektorra specializálódtak, de lakossági hulladék feldolgozásával is foglalkoznak. A szétválogatott papír legnagyobb része a dunaújvárosi papírgyárba kerül, papírdoboz lesz belőle. A műanyaghulladéknak 40 különböző fajtája van, amelyek az iparban és kereskedelemben használatosak, azonban a nagy részük anyagában hasznosítható. Zsákok és más termékek lesznek belőlük, így nem a szemétben végzik.

„Megnézzük, hogy a mindennapi használati tárgyaink alkotóelemeiből mit lehet újrafelhasználni. Minél nagyobb ezek aránya, annál kevesebb újat kell gyártani, kisebb lesz a széndioxid-kibocsátásunk, ezzel hozzájárulunk, hogy jobb éghajlatunk legyen” magyarázza Török József, a Kék Bolygó Klímavédelmi Befektetési Alapkezelő befektetési igazgatója.

Cél a klímaváltozás hatásainak csökkentése különböző technológiák segítségével, így fenntarthatóbb környezetet biztosíthatunk a jövő generációinak. „Befektetőként a fenntarthatóság mellett az is szempont számunkra, hogy az elköltött pénzünk meg is térüljön” – teszi hozzá.

„Tartsunk hosszabb ideig egy anyagáramot a rendszerben, ez a körforgásos gazdaság alapelve. Erre jó példa, hogy ma már kevesebb eszköztől válunk meg, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt. Az újrahasznosítás is magasabb arányban valósul meg, ami izgalmas feladat. Fontos, hogy ebben hogyan tudunk részt venni és milyen technológiákat tudunk meghonosítani, hogy részesei legyünk a hulladékfeldolgozásnak – teszi hozzá Simon Anita, az ALTEO Nyrt. fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese.

Csak elektromos hulladékból 120 ezer tonnányit kezelünk Magyarországon, melynek 10%-át az FE-Group dolgozza fel. 15-20 különböző alapelemre bontják a kidobott termékeket, ezek útját, hasznosítási módját is meg kell találni.

Jövőre elindul a visszaváltási rendszer Magyarországon, pénzt kap majd a lakosság a hulladékért. Ha az 50 ezer tonna forgalomba hozott PET palacknak legalább 70%-át visszagyűjtjük, akkor már nagy lépést tettünk a fenntarthatóság és az uniós elvárások irányába.

 

Forrás: www.telex.hu

X