A GyártásTrend technológiai magazin igazodva korunk kihívásaihoz és technológiai, gazdasági trendjeihez, idén első alkalommal új projektversenyt hirdet iparvállalatok számára. A szakma neves képviselőit kértük fel, hogy vegyenek részt a zsűri munkájában. Dr. Nyirő József, a Majosz elnöke is elvállalta felkérésünket. Őt kérdeztük az iparágat érintő kihívásokról és a versennyel kapcsolatos várakozásairól.

Milyen kihívásokat, trendeket lát a saját szakterületén? Mi foglalkoztatja most szakmailag leginkább?

Dr. Nyirő József: Mérnökként, közelebbről járműiparban jártas mérnökként és termelőszektori képviselőként azt látom, hogy továbbra is nagy intenzitással zajlik az ipari forradalom a folyamat- és termékfejlesztés terepén is. A járműiparban az automatizálás, a digitalizálás, a robotizáció, az önvezetés, a mesterségesintelligencia-fejlesztések és az alternatív meghajtások köré összpontosulnak az energiák, továbbra is ezek a legnépszerűbb területek.

Milyen fontos projekttel találkozott a közelmúltban, ami hatással volt a szakmai életére vagy jó példának tartja az ipari szereplők számára?

Dr. Ny. J.:Sok gyártási folyamatfejlesztéssel, robotizációs, automatizációs projekttel találkozom, amelyek nagyon értékesek, ám ami személyesen nagyon ösztönzően hat rám, az az önvezetés és dróntechnológia. Az autók teljesen szenzorizációja, automatizációja nagyon foglalkoztat, mint ahogyan a dróntechnológia is, mindkét területről azt gondolom, hogy a járműfejlesztés csúcsán helyezkednek el.

A versenyben meghirdetett kategóriák közül melyik áll Önhöz a legközelebb? 

Dr. Ny. J.: Az innováció egyetemi emberként mindig nagyon érdekelt, a termelési folyamatok pedig az életem részét képzik, a robotizáció mérnöki és gyakorlati oldalról is nagyon közel áll hozzám, így az e két kategóriában benyújtott projekteket különösen figyelemmel várom.

Látva az ipart érintő kihívásokat, Ön milyen pályázatokra számít? Ön szerint mitől lesz jó egy pályázat? 

Dr. Ny. J.:  Én mindenképpen arra helyezem majd a fókuszt, hogy a mérnöki tartalom/megoldás mennyire mélyreható egy projektben, annak a piaci szerepe mennyire erős, mennyire képes üzleti értéket, profitot teremteni, mert a mérnöki teljesítmény üzleti értéke végső soron nemzeti érték lesz.

Az Év Gyára Projektversenyt idén indítjuk el először. Mit tart fontosnak ebben a versenyben? Zsűritagként mit fog képviselni? 

Dr. Ny. J.: Üzletileg nagyon nehéz időszakot élünk, amelyben csak az innovatív megoldások, fejlesztések segíthetik a vállalatokat versenyképességük megőrizésében. Abban bízom, hogy zsűri tagjaként sok olyan fejlesztést megismerhetek és zsűritársaimmal egyetértésben díjazhatok majd, amely képes a hatékonyságot, eredményességet növelni, legyen szó bármilyen iparágról és cégméretről. Az innováció ugyanis nem kizárólag az anyagi lehetőségeken múlik.

Dr. Nyirő József több évtizede tölt be meghatározó pozíciókat az ipari gyártás területén. Jelenleg két vállalatnak, a műanyag fröccsöntéssel foglalkozó Famü Kft-nek és az ipari automatizációval és robotikával foglalkozó Innovention Kft-nek ügyvezető igazgatója, mellette egyetemi adjunktus a BME Gyártástudomány és -technológia Tanszékén. A Majosz elnöki tisztsége mellett többek között a Magyar Műanyagipari Szövetség tagja. PhD fokozatát a BME-en az ultraprecíziós megmunkálás, a mikro- és nanotechnológia témájában készített értekezésének megvédésével szerezte. 

Forrás: gyartastrend.hu

X