A „Visegrad 4 Business” üzleti konferencia célja, hogy bemutassa a politikai testületeknek, hogy a V4-régió országai – más szervezetekhez hasonlóan -, üzleti kapcsolatokat létesíthetnek, hiszen a régió történelme és kultúrája nagyon hasonló.

Videóüzenet Simon Anholttól (politikai tanácsadó és a jó országindex kutatója)

Simon szerint egy ország pénzügyi és gazdasági sikereihez annak pozitív megítélése adja meg az alaphangot. Felszólalásában kontrasztot állított a V4-régió és az északi régió országai között, melyben megállapította, hogy egy pozitív előítéletű ország (régió), mint pl. a skandináv országok, nagyobb előnyöket élvez gazdasági szempontból. Véleménye szerint a V4-régió nem rendelkezik pozitív imázzsal, ill. sokan nem is tudnak róla. Meglátása szerint a megoldás abban rejlene, ha a V4 képes lenne megmutatni a különböző nemzetközi szervezeteknek, hogy milyen előnyös a társadalom számára.  “Instead of taking into consideration V4 how it can become the best region in the world, it should concentrate to be become the best region FOR the world”.

I. Panel: Az energiaválság enyhítése a V4-ben

Előadó: Fabio Vernillo – Avanea (információs igazgató)

Kerekasztal beszélgetés: Matej Romanów – Orlen Unipetrol, Marian Bocek – Inobat, Fehér Róbert – Solarkraft Home, Michael Mika – Logarex

  • A panelbeszélgetés leginkább arra koncentrált, hogyan kezeljék a polikrízis helyzetét.
  • Az igazi válság 2014 után kezdődött, amikor az összes EU-ország egyetértett az emisszió csökkentésében és a globális felmelegedés 2 Celsius-ról 1,5 Celsius-ra való csökkentésében.
  • Mindannyian egyetértettek, hogy a válság nem feltétlenül jelent rossz jövőképet, új felfedezésekhez, gazdasági stabilizációhoz és javuláshoz vezethet.
  • A V4 régió nagy mértékben függ az autóipartól, ha az visszaesik, az mindannyiunkra hatással lesz.
  • Hiányzik a megújuló energia kapacitás. Eddig Oroszországtól függtünk, most Kína felé fogunk nyitni (chipek, akkumulátorok stb.)
  • A 2023/24-es tél hozhat még meglepetéseket, hiszen néhány hónapon belül elfogy a németeknél a gáz és onnan egy dominóeffektus alapján egy hidegháború kezdődhet el Oroszországgal.
  • “A versenyképesség megőrzése, fejlesztése kötelező, meg kell ragadnunk a lehetőségeket, továbbá fontos az időzítés: közép- és hosszú távra kell terveznünk!” – említette Fehér Róbert egyik hozzászólásában.
  • A legnagyobb kihívás a kelet-európai negatív séma megtörése, ill. annak hangsúlyozása, hogy a régiónak van kapacitása, érdemes itt befektetni.

 

II. panel: Kelet-Európa biztonsági válsága – hatása a V4-es országok gazdaságára

Előadó: Amb, Andy Garth – Eset, (kormányzati ügyekért felelős igazgató)

Kerekasztal beszélgetés: Kis Vidor–Márton – Continest, Vladimir Simansky – Aliter Technologies, Macher Gábor – Macher, Amb. Andy Garth – Eset

  • Sürgős együttműködésre van szükség a polikrízisben, hiszen a régió még mindig lábadozik a járványból.
  • Kína kitart a zéró Covid politikája mellett, amely fennakadásokat okoz az ellátási láncokban. Az ellátási lánc otthonhoz való közelebbhozása megoldaná ezt a problémát, még akkor is, ha többe kerül.
  • A beszélgetőpartnerek egyetértettek abban, hogy a védelmi és biztonsági üzletág gyorsan fejlődik. Felhívták a figyelmet a kiberbűnözői csoportok erősödésére is, ill. ebből adódóan a kibervédelemre való fókuszálás fontosságára.
  • Szintén egyetértettek abban, hogy „régi szép napok” végleg elmúltak és „újraindításra” van szükség, ám ez egyben lehetőségeket is rejt magában; mint pl. a gazdaságaink átalakításának felgyorsítását.
  • A beszélgetés résztvevői fontosnak tartják a V4-es országok politikai nézeteltéréseinek félretételét és az országok közötti együttműködést gazdasági és társadalmi szinten egyaránt.Az üzleti életben félre kell tennünk a politikai véleményeket, s a fő tevékenységünkre, ill. versenyelőnyünkre kell koncentrálnunk” – mondta Macher Gábor egyik hozzászólásában.

 

III. panel: A világjárvány utáni fellendülés és a globális gazdaság változásai

Előadó: Michael Dubsky, Renomia (ügyfélszolgálati igazgató)

Kerekasztal beszélgetés: Jaroslav Mervart – Chemosvit Group, Tomas Kolar – Linet, Vazil Hudak – Budapest Airport, Jan Rypar Bank Polski

  • A panel kiemelte azokat a kihívásokat, sőt lehetőségeket, amelyekkel a vállalataiknak szembe kellett nézniük a Covid 19 után.
  • Az egyik legnagyobb kihívás a hirtelen változásokhoz való alkalmazkodás, a vállalat biztonságának és egészségének megőrzése volt, megnövekedett termelés mellett.
  • Az elmúlt 24 hónapban az egészségügy teljesen leállt, és csak a covid betegek ellátására fókuszált, ezért az egészségügy továbbra is nehézségekkel küzd, és kemény posztcovid hatásokkal néz szembe.
  • Tanulság, hogy egy ún. „vészhelyzeti tervnek” minden szervezetnél készenlétben kell lennie, az ellátási lánc zavaraihoz való gyors alkalmazkodással együtt.
  • Megnőtt a kockázati menedzsment szerepe, a vállalati kockázatok megértésének fontossága.
  • Lehetőségként említették a kényszerűségből újra gondolt folyamatokat, melyek végeredményben az eredményesség növekedéséhez vezettek, ill. a termékfejlesztést, új termékek bevezetését.  

 

IV. panel: A V4 nemzetközivé válása

Előadó: Marianna Neupauerov – V4 Fund (a Visegrádi Alap ügyvezető igazgató-helyettese)

Kerekasztal beszélgetés: Stefan Rosina – Matador Group, Prohászka Andrea – Tutti,  Roman Danda – Techniserv, Lukasz Grabowski – Paih Pfr Group ·      

  • „A hálózatépítés ösztönzi a nemzetközivé válást” – mondta nyitó beszédében a V4 Alap ügyvezető igazgató-helyettese.     
  • Pozitív imázsra van szükség, a befektetések idevonzása miatt.
  • A beszélgetés során az cégek képviselői vállalkozásaik bemutatása után, már a következő panel felvezetéseképp is, a kormánynak intézett javaslataikat is megvitatták, elsősorban megemlítve az energiaársapka bevezetését, a valuta stabilizálását az euró bevezetésével, valamint a vállalkozások minél szélesebb körű támogatását a nemzetközivé válás elősegítése érdekében. 

 

V. Miniszteri panel

Kerekasztal beszélgetés: Sztáray Péter, Magyarország külgazdasági és külügyi államtitkára, Martin Tlapa, a Cseh Köztársaság külügyminiszter-helyettese, Pawel Gebski, a Lengyel Külügyminisztérium Gazdasági Együttműködési Főosztályának igazgatóhelyettese, Peter Blaskovits, a Szlovákiai Innovációs és Energia Ügynökség igazgatója

  • 65 millió ember él a V4-régióban, védenünk kell a közös politikai érdekeket.
  • A kormánynak is nagyobb részt kellene kivennie a problémák megoldásában, amihez szükséges, hogy meghallgassák a vállalkozásokat, arról, hogy számukra mi jelent valódi segítséget.
  • A régió potenciálját kihasználva szükség van az országok közötti együttműködésre, ám ehhez jobb infrastruktúrára és nagyobb összefogási hajlandóságra van szükség.
  • „A V4-régióban hasonló országok vannak, hasonló értékekkel, kultúrával, történelemmel, ami erős alapot nyújthat az együttműködésre” – mondta Sztáray Péter államtitkár úr felszólalásában.
X