Egy megyével arrébb termelik meg azt az áramot, amit a müzligyár felhasznál

Székesfehérvári gyárának teljes áramigényét és még többet is megtermelt újhartyáni napelemparkjában a Cerbona Élelmiszergyártó Kft. Mindehhez csaknem 10 ezer napelem kellett az éppen egy éve üzemelő napelemparkban. 

A Cerbona közleménye szerint a létesítmény mostanra 9680 napelemével bőségesen megtermelte székesfehérvári üzemük teljes éves áramfelhasználását. 

A beruházás azért számít különlegesnek, mert a gyártók napelemtelepítései jellemzően a telephelyükre korlátozódnak, és ezért legfeljebb a gyártáshoz felhasznált árammennyiség egy részének megtermelésére alkalmasak. A Cerbona azonban székesfehérvári gyárától 100 kilométerre, Újhartyán mellett építette fel saját napelemparkját.

Ezzel akkora energiakapacitást hozott létre, ami lényegesen több áram termelésére képes, mint amennyit a gyárában felhasznál.

A létesítményt 2020. május 22-én helyezték üzembe, így most vonható meg a beruházás energiamérlege. Eszerint a Cerbona évi 2,4 millió kWh áramfelhasználásának a másfélszeresét, 3,6 millió kWh energiát termelt egy év alatt a Solar Park.

Ez 1000 négyfős család áramellátására lenne elég, és 1,4 millió kiló széndioxid kibocsátását takarítja meg. 

A Cerbona más területen is igyekszik fenntarthatóvá tenni termelését: teljes fólia csomagolóanyag felhasználásának már 2020-ban is több mint a fele újrahasznosítható műanyag volt, ezt az arányt 90 százalékra emelnék.

X