Ugrásra készen várják a cégek az európai uniós pályázatokat

Minden eddiginél több uniós forrással gazdálkodhat Magyarország ebben az európai uniós ciklusban. Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója szerint a pénz hatékony felhasználásával bővülhet a nemzetközi szinten is versenyképes hazai cégek köre.

A múlt évben elfogadott 2021 és 2027 közötti uniós költségvetés és a felzárkóztatási alap összesen ötvenmilliárd euró (17,5 ezer milliárd forint) támogatást nyújt hazánknak. A minden eddiginél nagyobb összeg sikeres felhasználása esetén Magyarország hazai tulajdonú vállalkozásai és ezáltal a gazdaság is jelentősen megerősödhet. Bővülhet azon cégek köre, melyek kilépnek a nemzetközi porondra.

– A kormány a koronavírus-járvány okozta váratlan körülmények miatt célul tűzte ki, hogy hazánk képes legyen úgy beindítani és mozgatni gazdaságát, hogy minimalizálja a külföldről beérkező importot a saját termelési kapacitásának bővítésével, és növelje Magyarország nemzetközi szintű versenyképességét – mondta lapunknak Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója. Jelezte: ezt az újonnan szerveződő gazdasági struktúrát támogatja majd a kormány a Brüsszeltől lehívható és a hazai költségvetésből rendelkezésre álló forrásokkal.

A Magyar Nemzet korábban beszámolt arról, hogy a tagországok már az idei év elején hozzáférhetnek az Európai Unió nyújtotta támogatáshoz, amellyel a gazdaságukat fellendítő pályázatok elérhetővé válnak. A magyar kormány társadalmi egyeztetés formájában igyekszik felmérni a támogatásra igényt tartó vállalkozások észrevételeit, amelyeket az érdeklődők a Pályázat.gov.hu oldalon jelezhetnek. Essősy Zsombor szerint a vállalkozások már nagyon várják, hogy az új hétéves költségvetési terv első gazdasági jellegű pályázatai megjelenjenek.

Az elmúlt időszakban ugyan megsokszorozódtak a kapacitásbővítést és technológiai fejlődést célzó beruházások, ez a tendencia a pályázatok megjelenésével tovább erősödhet.

A MAPI vezérigazgatója hozzátette, hogy a mihamarabbi, még március havi kiírás kedvező lenne, hiszen további hasonló mértékű fejlesztés mellett hazánk újra lökést adhat a foglalkoztatásnak. Olyannyira, hogy a nyári időszakban akár újra szembesülni kellene a munkaerőhiánnyal. A gazdaságban viszont az eddiginél is több munkavállalót foglalkoztatva tovább erősödhetnek a munkaalapú társadalom kialakításában elért eredmények.

Megírtuk, a kormány elkészítette a gazdaság-újraindítási akciótervét. Ez kilenc pontot foglal magába: demográfia és köznevelés, az egyetemek megújítása, a települések és régiók felzárkóztatása, a vízgazdálkodás, a fenntartható zöldközlekedés, az energetika, a körforgásos gazdaság kialakítása, a digitalizáció, valamint az egészségügy területe. Hatalmas forrás áll majd rendelkezésre, melyekből a vállalkozások is bőven kivehetik a részüket. Ha sikerült az oltással visszaszorítani a járványt, akkor jó ütemben vehet ismét lendületet a magyar gazdasági növekedés.

Forrás: Magyar Nemzet

X