10 milliós ingyenhitelt jelentett be Orbán Viktor, íme az első részletek

Bár jól cseng a kamatmentesség, árazásban nem jelentene nagy újdonságot a kkv-hitelek piacán az Orbán Viktor által ma bejelentett ingyenhitel, hiszen 0% közeli kamattal már most is szép számmal érhetők el források a cégek számára. Vélhetően nem is ez lesz a lényeg: akkor lesz nagy dobás az új konstrukció, ha az újraindulást tervező cégek számára nagy tömegben, a szokásosnál jóval enyhébb hitelképességi követelmények mellett elérhető lesz, szerződéses darabszáma a tízezres, kihelyezése pedig a 100 milliárd forintos nagyságrendet is eléri. Úgy tudjuk, valami ilyesmit tervez a kormány, és az MFB koordinálhatja az új programot.

miniszterelnök bejelentéséből az alábbiakat tudjuk:

  • a kormány tegnap egy új hitelkonstrukció bevezetéséről döntött,
  • 10 éves futamidőre lesz elérhető,
  • az első 3 évben nem kell törleszteni,
  • 10 millió forint erejéig lehet felvenni,
  • a kamata 0% lesz,
  • a vállalkozások újraindításához, elsősorban a mikrovállalkozások számára lesz elérhető.

A többi részletet egyelőre nem ismerjük, de ami kapásból eszünkbe juthat, az az, hogy nagyon kedvezményes kamatozású hitelek már eddig is szép számmal elérhetők a hitelképes cégek számára, ezek köre tavaly tavasszal csak tovább bővült. A teljesség igénye nélkül például az alábbi táblázatban szereplők elérhetők most számukra:

Példák mikro- és kisvállalkozások számára elérhető kedvezményes hitelekre
Program Lehetséges hitelösszeg Éves kamat Futamidő Türelmi idő
NHP Hajrá 1 millió – 20 milliárd forint Max 2,5% Max. 20 év
MFB Krízis Hitel 1-150 millió forint Max 2,5% 1-10 év Maximum 1 vagy 2 év
MFB Krízis Hitel Plusz 1-300 millió forint Max 2,5% 1-10 év Maximum 1 vagy 2 év
Széchenyi Folyószámlahitel Plusz 1-100 millió forint Fix 0,1% 2 év A szerződés lejárta napjáig (végén törleszt)
Széchenyi Likviditási Hitel 1-250 millió forint Fix 0,2% 2-3 év Maximum 9 hónap
Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel 1-750 millió forint Fix 0,1% 2 év Maximum 9 hónap
Széchenyi Turisztikai Kártya 1-250 millió forint Fix 0% 1,2,3 év A szerződés lejárta napjáig (végén törleszt)
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Alábbi táblázatunkból az is leolvasható, hogy mit is jelent a 0 százalékos kamat a törlesztőrészletben. Nem ismerjük még a hitel pontos paramétereit, mindenesetre most annuitással kalkuláltunk, két esetet megnézve: az első esetben a futamidő 4-10. évében kell törleszteni a 10 milliós hitelt (úgy, mintha 7 éves lejáratú lenne), a második esetben szintén, de az első három év törlesztőrészletét elengedik (az első eset tűnik valószínűbbnek).

MINT LÁTHATÓ, EGY 2,5%-OS NHP-HITELHEZ KÉPEST A HAVI TÖRLESZTŐRÉSZLETBEN MINDÖSSZE 10 EZER FORINT A KÜLÖNBSÉG, VAGYIS ELSŐSORBAN NEM AZ ÁRAZÁS, HANEM A HITELEZETTEK KÖRÉNEK SZÉLESÍTÉSE LEHET A KONSTRUKCIÓ FŐ ELŐNYE A KKV-SZEKTOR SZÁMÁRA.

A kormány várhatóan így is el akarja kerülni a nyakló nélküli hitelezést, de valószínűleg nem elsősorban a szokásos bankpiaci kockázatkezelés segítségével, hanem kormányzati, adminisztratív eszközökkel. A dedikáltan bajba jutott vállalkozásoknak címzett hitelt várhatóan TEÁOR számmal célozzák majd meg, és teljesen szabad felhasználású lesz – fogalmaztuk meg véleményünket a miniszterelnök bejelentését értékelő cikkünkben.

10 milliós annuitásos hitelek havi törlesztőrészlete
Kamat 7 éves futamidő 10 éves futamidő
0,0% 119 048 Ft 83 333 Ft
0,1% 119 470 Ft 83 754 Ft
1,0% 123 312 Ft 87 604 Ft
2,0% 127 674 Ft 92 013 Ft
2,5% 129 892 Ft 94 270 Ft
3,0% 132 133 Ft 96 561 Ft
4,0% 136 688 Ft 101 245 Ft
5,0% 141 339 Ft 106 066 Ft
Forrás: Portfolio-számítás  

Egyértelműen a mikrovállalkozásoknak szólhat az új hitelkonstrukció, amelynek a részleteit ugyan még nem ismerjük, de nagy valószínűséggel egy újabb lehetőség lesz a válságkezelő pénzügyi eszközök széles palettáján, amelyről a cégek válogathatnak – kommentálta a Portfolio-nak a bejelentést Krisán László, a Széchenyi Kártya hiteltermékeket is koordináló KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.  

Hangsúlyozta: helyesnek tartja az elképzelést, hiszen minden elképzelhető pénzügyi eszközt (hitel, tőke, garancia, stb.) meg kell ragadni a vállalkozások segítésére. Ugyanakkor nem életmentő ingyenpénzről, hanem egy újraindulást segítő hitelről lesz szó várhatóan, amelynek egyik klasszikus célja a készletek újrafeltöltése, az újraindulás után előálló működési költségek finanszírozása lesz a cégek számára. 

Arra a kérdésünkre, hogy az eddig hitelképtelennek tekintett vállalkozások jutnának most forráshoz, azt mondta: “a banki scoringhoz képest árnyaltabbá érdemes tenni a finanszírozást, de nem a hitelképtelenek finanszírozásáról, hanem a kedvező hitellehetőségekhez való hozzáférés bővítéséről kell, hogy ez a termék szóljon.”

Banki forrásokból egyébként úgy értesültünk,
AZ MFB KOORDINÁLHATJA A PROGRAMOT, AZ MFB PONTOKAT MŰKÖDTETŐ KERESKEDELMI BANKOK MÁR KAPTAK IS MA MEGKERESÉST EZZEL KAPCSOLATBAN.

A program finanszírozásáról még keveset tudni, várakozásaink szerint mindenesetre nem EU-s és nem jegybanki finanszírozású, hanem piaci forrásból finanszírozott, de állami kamattámogatással működő program lesz, hasonlóan a most is elérhető kkv-hitelprogramok egy részéhez.

A várható célcsoportnak számító mikrovállalkozások az MNB adatai szerint szeptember végén egyébként 1631 milliárd forint volt (a teljes kkv-hitelállomány 29,9 százaléka), ami egy év alatt 7,8%-os bővülést jelent, a törlesztési moratórium nélkül pedig jóval alacsonyabb lenne. 129 ezer hitelszerződés tartozott ehhez a számhoz (a kkv-szerződésállomány 45,3 százaléka), az átlagos hitelösszeg így 12,7 millió forintra rúgott.

AZ ÁTLAGOS MIKROVÁLLALKOZÁSI HITELEKNÉL KISEBB ÖSSZEGBEN ELÉRHETŐ TERMÉKRŐL LESZ TEHÁT SZÓ, AMELY VÁRHATÓAN NEM MINDEN VÁLLALKOZÁS SZÁMÁRA, HANEM ELSŐSORBAN A KRITIKUS HELYZETBEN LÉVŐ SZEKTOROKBAN MŰKÖDŐKNEK LESZ ELÉRHETŐ 0%-OS KAMATTAL, KIFEJEZETTEN AZ ÚJRAINDULÁSUK FINANSZÍROZÁSÁRA.

Forrás: Portfolio.hu

X