Magyar kkv nyert dizájndíjat Németországban

A világ egyik legrangosabb termékfejlesztési díját nyerte el egy hazai vállalkozás, a Varga-Flexo Kft. – értesült a Világgazdaság. A Németországban megrendezett German Design Awardon – amelyre hatvan országból ötezer pályázat érkezett – ipari formaterv kategóriában nyert díjat a speciális csomagolóanyag-gyártó gépeket készítő cég. A díjátadót februárban rendezik, a járványhelyzetre való tekintettel digitális körülmények között.

“Az új technológiák éllovasai szeretnénk lenni” – mondta a Világgazdaságnak Varga Dénes, a cég ügyvezető igazgatója. Kutatásra, fejlesztésre és innovációra évente jellemzően a cég árbevételének 10 százalékát költik, az Opten adatai szerint a cég nettó árbevétele 2019-ben meghaladta az 1,5 milliárd forintot. Az ipar 4.0 keretében a digitalizációs technológiákra fókuszálnak, és a Bosch Rexroth Kft.-vel is van egy együttműködési megállapodásuk.

“Egy beszállítói programban veszünk részt, a fő célkitűzésünk az automatizálás és a hatékonyságnövelés” – mondta Varga Dénes.

A cégvezető hozzátette: Magyarországon nagyon kevés az ipar 4.0 -val kapcsolatos mintaprojekt, ezért a kis- és közepes vállalkozás (kkv) fejlesztő mérnökei a koronavírus-járvány időszakát is kihasználva az új technológiák kialakításán dolgoznak. A folyamatok digitalizálása hatékonyabb, versenyképesebb termelést eredményez majd.

A Varga-Flexo jel­lemzően ex­port­­­orientált cég, ha nincs pan­démia, éve­­nte öt-tíz gépet tudnak legyártani.

Az általuk fejlesztett Oktoflex-gépeket főleg az Európai Unió országaiba, az Amerikai Egyesült Államokba és az orosz piacra szállítják. Varga Dénes hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a magyar csomagolóanyag-gyártó kapacitás 40-50 százalékában is a Varga-Flexo nyomdagépek dolgoznak.

A világjárvány miatt a cég exportforgalma szinte teljesen leállt, hiszen a több mint egymillió euróba kerülő gépeiket eddig senki sem webshopon keresztül vásárolta.

A cégvezető elmondta, még tanulják az online kereskedelem lehetőségeit, mert ez ebben a szektorban eddig egyáltalán nem volt jellemző.

A cég az utóbbi években hatalmas változáson ment keresztül. Az 1993-ban alakult vállalat eredeti célja új flexonyomó, lamináló, tekercsvágó és kliséragasztó gépek gyártása volt, ami semmit sem változott, viszont az elmúlt öt évben a dizájnra, az arculatváltásra fókuszáltak, és minden termékük megújult. A kft. központja, szervize Budapesten van, ahol a legújabb fejlesztéseket is tesztelik, a gépek többségét pedig Lengyeltótiban gyártják.

Forrás: Világgazdaság

X