Amerikai központtal alapították, most Dél-Afrikában terjeszkedik a magyar röntgengyártó.

A rendszerváltás előtt az állami tulajdonú Medicor a világ egyik vezető orvostechnikai gyártója volt. Egy időben több mint 7 ezer alkalmazott dolgozott a cégben, amelynek 35 leányvállalata volt világszerte. A nagyvállalat más magyar ipari cégekhez hasonlóan a rendszerváltás után a régi formájában megszűnt. Néhány részegysége azóta önálló, bár az eredetinél lényegesen kisebb cég formájában működik.

Kovács Zsigmond ebben az időben a Medicor amerikai leányvállalatának ügyvezetője volt. Amikor 1990-ben az anyacég megszüntette a Medicor USA-t, az ott dolgozó magyar kollégákkal megalapította a Control-X Medical Inc.-et, amely továbbra is főleg a Medicor termékeinek összeszerelésével, forgalmazásával és szervizelésével foglalkozott. A röntgenkészülékek sok komponensből állnak, ezek egy része mindig helyi gyártás vagy helyi beszerzés volt, egy másik része pedig Magyarországról szállított export.

Magyarországon 1992-ben jegyezték be az idén több mint 2 milliárd forintos árbevételű, 50 országba rendszeresen exportáló céget. A vállalat bevételének túlnyomó többsége exportból származik, Európán belül a cég jelentős piaca Németország, Lengyelország és Skandinávia, a környező országok közül pedig Szlovákia és Ukrajna, de az elmúlt időszakban az afrikai térség is meghatározóvá vált. Hagyományosan jó piacuknak számít az USA, Kanada, Ausztrália és a közel-keleti térség is.

“Ezt az egészet egy Fehérvári úti bérház ötödik emeletén kezdtük egy kétszobás lakásban ketten-hárman. Utána átköltöztünk egy bérelt helyre szintén a Fehérvári úton, de most már több mint öt éve itt vagyunk az Öv utcában, Alsórákoson. Ez a székhely már hasonlít egy 2020-ban elfogadható központhoz, ahol rendes termelési egységek, műszerek és irodák vannak ahhoz, hogy jó munkát lehessen végezni. A telephelyfejlesztést pedig folytatjuk: most fejezünk be egy 50kW-os napelemes rendszer telepítését, illetve egy modern hőszivattyúkra alapuló fűtés-, hűtéskorszerűsítést. Én ezt sikernek élem meg, hogy a semmiből lett valami’ – mesélte Kovács Zsigmond.

A kétezres években eleinte humán területen kezdtek, egy-két évvel később pedig bővítették a termékpalettát állatorvosi termékekkel. Eleinte egyszerűbb készülékeket gyártottak, de aztán fokozatosan bonyolultabb, közép- és felsőkategóriás készülékek is bekerültek a kínálatba.

Azt a technológiát, amit a nagyok tudnak, mi is meg tudjuk csinálni valamennyivel olcsóbb kategóriában, egy sokkal kisebb csapattal. De egy olyan csapattal, amelynek azért megvannak azok az előnyei, amit a nagyok nem tudnak mindig felmutatni. És ez tette lehetővé tulajdonképpen, hogy ezt az ugrást meg tudtuk csinálni – mondta Kovács Zsigmond.

Az előnyök közül elsőként a rugalmasságot emelte ki. Amikor egy nagy cég speciális megrendelői igénnyel szembesül, legtöbbször nem szívesen módosítja az eredeti terméket. “A nagyok azt mondják, ez a termékünk, vagy megveszed, vagy nem. Mi ezt nem tudtuk megengedni magunknak, ezért rugalmasak voltunk olyan szempontból, hogy a tervezés minden fázisában arra figyeltünk, hogy helyettesíthető legyen egy adott komponens egy másikkal, jobbal vagy többet tudóval. A cél, hogy egy rendszeren belül lehessen a specifikáció vagy az orvos igényeinek megfelelően módosítani” – magyarázta.

Emellett a logisztikában is fogást találtak a nagyokon. Harminc-negyven évvel ezelőtt a nagy cégeknél egy röntgenfelvételi rendszer szállítási határideje 4-5 hónap volt. “Mi ezt négy-öt hétre, vagy még ennél is rövidebb időre csökkentettük, ami nagyon sokat számított” – mondja az ügyvezető.

A harmadik terület a terméktámogatás, Kovács Zsigmond szerint itt az számított nagyon sokat, hogy amíg a nagy cégeknél sok lépcsőben, automatán keresztül jutott el az ügyfél a szakemberhez, náluk pillanatok alatt egy hús-vér munkatárs odakapcsolta a partnert, akihez kellett, és ezt az élő kapcsolatot a partnerek nagyon díjazták.

A röntgenkészülékek piacán egy kis cégnek ki kell harcolnia a megrendelő bizalmát, hogy a vevő hajlandó legyen tőle is vásárolni.

“Mi akárhogy is polírozzunk magunkat, törpecég vagyunk a Siemens, a Philips vagy a General Electric mellett, ahol tízezrével számolják az alkalmazottakat. Azt eladni, hogy ez a kis csapat fel tudja venni a versenyt ezekkel az óriásokkal, az nem megy egyik napról a másikra.

Hosszú évek kellettek ahhoz, hogy a partnereink elfogadják, hogy a drágább, magasabb kategóriájú rendszereket is megbízhatóan meg tudjuk csinálni. És így értük el, hogy ezek a készülékek számos ország kórházaiban ott legyenek, mert már megvan az a bizalom, hogy ez a cég tud olyat szállítani, amivel 10 év múlva sem lesz probléma” – mondta Kovács Zsigmond.

A Control-X Medical főbb beszállítói európaiak, ezen belül a 4-5 legfőbb beszállító magyar. Ez egy ipari cég esetében elsőre furán hangzik, hiszen a nagy iparágcégek a világban többnyire Kínában gyártatnak, ám a cégnél tudatos döntés volt, hogy a fő beszállítók között nincsenek kínaiak. Ezen a piacon a vevők annyival másképp viszonyulnak egy európai termékhez, hogy még azon az áron is megéri Európán belül tartani a termelést, hogy az itteni beszállítók drágábban dolgoznak.

Az elmúlt tíz évben a termékek fejlettebbé válásával a beszállítói kör is bővült, a motorizált, robotizált termékek gyártásában egyre több a saját összeszerelés, elektronika,  informatikai fejlesztés, ami a beszállítói kör összetettségét is növelte.

A tervezés és az értékesítés, illetve a gyártás meghatározó része is Európában van. Az Amerikában alapított cég megmaradt, ez ma főleg az Európában gyártott termékekből rak össze rendszereket, azokat kalibrálja és szoftverekkel látja el, valamint minőségellenőrzést végez. Az értékesítést földrajzi közelség alapján osztották fel a magyar és az amerikai egység között.

Jelenleg 20-22 alkalmazottja van a magyar cégnek, egyharmaduk összeszereléssel, másik harmaduk értékesítéssel, a többiek pedig termékfejlesztéssel, terméktámogatással és az adminisztrációval foglalkoznak.

A fejlesztésben a munkaerőhiány még a járvány ellenére is nehézséget okoz, kis cégként nehéz a multikkal versenyezni a jó szakemberekért. Hónapok óta küzdenek azzal, hogy olyan mérnököket találjanak, akiknek van tapasztalata az iparágban, de ez nem egyszerű feladat.

Eszelősen nem tudjuk túlkínálni a multikat, de amit itt fejleszt valaki, az nem csak egy fogaskerék egy nagy szervezet végső termékében, hanem konkrétan az ő ötlete alapján fog működni világszerte a berendezés – mondta Kovács Kristóf, az alapító fia, a cég stratégiai igazgatója.

A cég tavaly bekerült a kormány Kiemelt Exportőr Partnerségi Programjába, ami elmondásuk alapján nagy segítséget jelent.

Mi eladókkal dolgozunk, tehát arra semmiképpen sincs kapacitásunk, hogy egyenként keressük fel a kórházakat mondjuk Dél-Afrikában vagy az USA-ban. Viszont az sem triviális, hogy megtaláljuk azokat a partnereket, akik mint szakcég, forgalmazóként jelen lehetnek a piacon – mondta Kovács Kristóf.

A Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársai piaci tanulmányokkal vagy akár kapcsolatok szintjén is sokat segítenek, a cég most az orosz és a volt FÁK-országok piacainak feltérképezésében működtek együtt az állami hivatalokkal.

A 2020-as év a járvány ellenére eddig jól sikerült a társaságnak. Kovács Zsigmond külön kiemelte, sokáig kudarcnak élték meg, hogy nehezen találtak olyan megrendelőket, akik egyszerre nagyobb mennyiségben is vettek volna a termékeikből, és ebben idén jelentős előrelépést jelentett, hogy megnyertek egy komolyabb dél-afrikai tendert.

Az alapító szerint arra is jó esély van, hogy a magyar kórházi beszerzéseken sikeresebben szerepeljenek mint eddig, ahhoz ugyanis, hogy eddig minden évben 90 százalék felett volt az export részaránya az árbevételükben, az is hozzátett, hogy itthon nehezen találták meg a piaci rést a multinacionális gyártók mellet.

A hazai termelők piaci jelenlétének erősítését célozta, hogy öt másik magyar vállalattal együtt 2018-ban létrehozták a Magyar Egészségipari Gyártók Szövetségét (MEGYSZ).

A járvány megmutatta, hogy Magyarország mennyire kitett a külföldi szállítmányoknak, és a kormány felismerte, hogy ha orvostechnikai eszközöket kell krízisben beszerezni, akkor legegyszerűbb ezt hazai forrásokból megtenni. A szövetség ezeket a törekvéseket támogatja, és a közbeszerzéseknél eddig pozitív lépéseket látunk – mondta.

A járvány alatt a mobilröntgen kiemelt fontosságú szűrőberendezés volt, mivel a kórházakban a potenciálisan fertőzött betegeket ezek segítségével elhatárolt területeken lehetett vizsgálni. A terméket eddig ugyan a Control-X Medical eddig nem gyártotta, de a közeljövőben szeretnének belevágni egy saját modell tervezésébe.

Ezen kívül a jelenlegi csúcskategóriás berendezésük, valamint az állatorvosi termékük továbbfejlesztése is tervben van, mindkét szegmensben a piacok bővülésére lehet számítani, a járvány miatt jelentősen nőttek a megrendelések ezekben a termékkörökben.

A cégvezetést a tervek szerint a közeljövőben átvevő Kovács Kristóf szerint fennmarad a világban az egyszerűbb készülékek iránti igény, ugyanakkor egyre több az olyan piac, ahol a felsőbb kategóriás készülékekre van kereslet. Ez a Control-X Medical részéről is komoly befektetéseket és fejlesztéseket igényel.

Úgy gondolja, ahhoz, hogy tudják tartani a tempót a nagyvállalatokkal, nem szabad, hogy a nyugati vállalatok kontra keleti olcsó cégek jellemezte présbe kerüljenek. A reputáció hátrányait szerinte 100 százalékig soha nem tudják leküzdeni, de ha maga a készülék tudja hozni azt a szintet, hogy a tendereken  – szakmai szóhasználattal – “ne specifikálják ki” őket, az már nagy előrelépést jelentene.

Forrás: G7.hu

X