DOKTORÁLNI TUDNÁNK GENERÁCIÓVÁLTÁSBÓL

Kevés olyan magyar tulajdonú cég akad, ahol már a negyedik generáció dolgozik a családi vállalkozásban. Nagyapám kovácsműhelyét apám vaskereskedéssel, majd kerítés, garázskapuk gyártásával toldotta meg. E szakmai múltat folytatjuk mi is, némileg továbbfejlesztve. Már a gyerekeinkkel együtt, s talán majd az unokákkal is. És csak úgy mellékesen: minden csapatban volt egy Sándor…

Jó taktikát választottak a szülők: senkit nem nyomasztottak azzal, hogy folytatni kell a családi tradíciót, így először többen máshol próbálták ki, önállóan mire képesek, ehhez otthonról minden támogatást megkaptak. Csak egyre vigyázott mindenki: arra, hogy mindig legyen visszaút. Ez az érzés biztonságot ad, s egyben erősíti a családi szolidaritást, összetartozást. Így volt ez a testvéremmel is. Ő építőmérnök lett, közel húsz évig tanított a BME-n, dolgozott Németországban, Svájcban, toronyházat tervezett Szöulba, s emellett szállt be a családi üzletbe. Kezdetben csak mellékmunkaként, aztán egye több időt töltött ezzel, mígnem fordult a kocka: most ez a főállása. Én, amint általános gépészként lediplomáztam, önállósítottam magam, majd 1991-ben egyesítettük a családi erőket, s létrehoztuk a Kling Kft-t.

A gyerekeimnek és feleségemnek is meghagytam a választás szabadságát. Édesapánk volt az, aki nagy szeretettel és türelemmel rávezetette tanárnői munkáját hivatásként megélő páromat a közös munka örömére. Fiunk évekig Milton Keynes-ben, a Red Bull Racingnél tervezett Forma1-es versenyautókat. Büszkeség ez a családnak, az egész országnak. Rajta múlik, merre megy tovább. Tavasszal hazajött, a jövőbeni terveiben a családi vállalkozást tette az első helyre. Persze, az autók tervezéséről sem mond le, de ez így van jól. Nagyobbik lányunk marketing szakember, néhány évig ő is a cégnél dolgozott. Junior öttusa Európa bajnoki címet szerzett csapatban, ám súlyos lovasbalesete után úgy döntött, mást választ – egészségügyi vállalkozást alapított, ahol rehabilitációs terápiával foglalkozik. Ő úgy gondolja, ebben tud kiteljesedni. Ez az ő választása, drukkolunk neki, támogatjuk, Kisebbik lányunk profi vízilabdázó volt. Csillogó karrierjét feladva azért szerzett csomagolómérnöki diplomát, hogy a cég építésében minél hatékonyabban tudjon segíteni. Imádunk vele dolgozni.

Szerencsések vagyunk! A generációváltás iskoláit mi már végigjártuk, akár doktorálhatnánk is belőle. A tapasztalatból bőven jut a következő generációknak is. Ha igénylik. Vannak viták, persze, meg generációs ellentétek is, de nem baj. Tudjuk, előbb-utóbb mi hátra, ők meg előbbre lépnek, addig nem árt minden vezetői helyzetet kipróbálni. S abba a feszültségkezelés, a jóízű szakmai viták is beletartoznak.

Forrás: Boomonline.hu

X