Hatékonyságnövelő beruházások kövezik ki a vállalat útját a következő évekre – mondta a Figyelőnek Erdélyi István, a több mint 30 éves Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. elnök-vezérigazgatója. Kifejtette, hogy a járványhelyzet ellenére zavartalan a termelés, madárinfluenza miatti drágulással pedig nem számol.

A koronavírus számos ágazatot a padlóra küldött, miközben a gyógyszergyártáshoz hasonlóan az élelmiszeriparban minden kapacitást leköt. Ezt a szarvasi Gallicoop példája is alátámasztja. „A veszélyhelyzet utáni két-három hétben a másfélszeresére nőtt a kereslet a húskészítmények, a panírozott termékek és a friss pulykahús iránt is, szinte lehetetlen volt kielégíteni a hirtelen megélénkült igényeket. Az átmeneti felfutásnak azonban már vége, a kereslet visszatért a normál szintre, sőt valamivel az alá” – mondta a Figyelőnek Erdélyi István, az 1989-ben alapított cég elnök-vezérigazgatója. Annak kapcsán, hogy a járvány miatt stratégiai fontosságú vállalatként a Gallicoop működését is honvédelmi irányító törzs felügyeli, a cégvezető hangsúlyozta: különösebb beavatkozás náluk nem történt.

„A cégcsoport 1250 embert foglalkoztat, ebből 1000 fő közvetlenül a Gallicoop pulykafeldolgozásában vesz részt. Fontos, hogy a munkaszervezésbe nem kellett belenyúlni a vírus hatására, emiatt senkit sem küldtünk el, a megszokott létszámmal dolgozunk” – húzta alá Erdélyi István, hozzátéve, hogy a korábban is kiemelkedő higiéniai renden viszont tovább szigorítottak. A 2018-as 34,4 milliárd forintos árbevétel és 1,1 milliárdos profit után tavaly tovább növekedtek: meghaladta a 35,9 milliárd forintot a múlt évi forgalom, az adózott eredmény pedig 1,9 milliárd fölé kúszott. A koronavírus miatt nem dolgozzák át az idei terveiket, a 2019-eshez hasonló mértékű árbevétellel és 1,5 milliárd forint körüli nyereséggel számolnak 2020-ra is. A madárinfluenza kapcsán nem számítanak árfelhajtó hatásra, mert úgy tűnik, a kór terjedése megállt Bács-Kiskun megyében, illetve Csongrád déli részén.

Beruházásokra tavaly 700 millió forintot fordított a cég, az idén és jövőre pedig együttesen 1,9 milliárdot tervez. „A Gallicoopnak nincs más lehetősége, mint előremenekülni, hiszen csak a hatékonyság növelésével maradhatunk versenyképesek. Felújítjuk a granuláló vonalakat a takarmánykeverőben, ezáltal jobb minőségű takarmányt állíthatunk elő, egyúttal javulhat a fajlagos abrakfelhasználás. Emellett arra törekszünk, hogy az automatizálás irányába vigyük a gyártást, e téren viszont lassít minket a koronavírus, hiszen a tervezőmérnököket és a gépgyártókat távol tartja” – vont mérleget a vezérigazgató.

A Békés megyei feldolgozónál tavaly 39 ezer tonna pulykát vágtak, és az idén is ehhez hasonló mennyiséget terveznek. A termékeik körülbelül 60 százaléka kerül belföldi értékesítésre, a fennmaradó 40 százalék megy kivitelre, Európa szinte valamennyi országába szállítanak. A mintegy 90 milliárd forintos forgalmat bonyolító hazai pulykaágazatot a Gallicoop és a Gallfood határozza meg. Erdélyi István szerint piaci verseny van, rivalizálás nincs: elismerik egymás szakmai eredményeit, és emberileg is jó a kapcsolat a két cég vezetői között. A Gallicoop részesedése 41 százalékos, a Gallfoodé pedig 25 százalék körüli.

Forrás: Figyelő.hu

X