A nagy múltú siroki vállalkozás bővülését a koronavírus okozta gazdasági válság sem tudta lassításra kényszeríteni. Bravúros technikai megoldásokkal a héten sikerült összeszerelni és elindítani a Mátrametál új gyártósorát annak ellenére is, hogy a kivitelező német partner szakemberei már nem jöhettek be az országba.

Ahogyan arról a Kékes Online is beszámolt, tavaly februárban Varga Mihály pénzügyminiszter és Horváth László, a térség országgyűlési képviselője jelenlétében adták át a cég részére a Magyarország Kormányának 1,8 milliárd forint támogatásáról szóló okiratot.

A Nagyvállalati Beruházás Támogatási program keretében hazai forrásból nyújtott összeg felhasználásával 3,6 milliárd forint értékben korszerű, felügyeleti és ellenőrző rendszerrel ellátott aerosolpalack-gyártósort és készáru raktárat építettek, valamint a csarnokkapacitást is bővítették.

Lovas Ferenc, a Mátrametál Kft ügyvezetője a Kékes Online-nak elmondta, hogy a beruházás kivitelezésének végére értek, a héten el is indították a próbagyártás első fázisát. Az ilyenkor szokásos protokollrendezvényt a járványra tekintettel ezúttal elhagyták, azonban a cégvezetés Horváth Lászlót meghívta az ünnepi pillanatra, ezzel fejezve ki köszönetüket a képviselő támogató munkájáért.

Az ügyvezető elmondta, a gépsor kivitelezése egy évig tartott, mely során két jelentős partnerre támaszkodtak, az építészeti beruházó a megyénkbeli Tengely-Közmű Kft volt, illetve a korábbi gépsoraik beszállítója, a szakmában komoly névnek számító, német Hinterkopf cég. Lovas Ferenc azt is elárulta, hogy a munkálatok utolsó szakasza a világjárvány miatt nem a tervek szerint alakult, azonban erőfeszítéseiket mégis siker koronázta.

– Az utolsó két berendezést abban az időszakban kaptuk, amikor a német szerelőspecialisták a határzár miatt már nem tudtak a gépekkel együtt belépni az országba. Így ezeket a Mátrametál kollégái a német partner távirányításával építették fel helyben. Ugyanilyen bravúros módon történt a gépsorok összehangolása és a gyártás elindítása is. A kivitelezővel közösen hoztuk meg ezt a nehéz döntést, de a hozzánk hasonlóan ambíciózus német partner is vállalta ezt a szokatlan megoldást. Nagyon nem kellett egymást győzködnünk, belevágtunk – idézte fel mosolyogva a cégvezető. Ebben az időszakban napi 8 -10 órában álltunk folyamatos kapcsolatban, a manapság elérhető kommunikációs lehetőségek minden eszközén keresztül. Videókonferenciák, telefonok, emailek és a speciális, elektronikus távvezérlés adta lehetőségeket is kihasználva raktuk össze és tettük mára életképessé az új gépsort.

Amint azt Lovas Ferenctől megtudtuk, a sokkal hatékonyabb gépsorral a cég kapacitásai is bővültek. A fejlesztésnek köszönhetően évente 40 millió aerosolpalackkal többet tudnak gyártani.

– Korább kapacitásunk évente 100 millió palack gyártására volt megfelelő, most 140 milliót tudunk előállítani. Ez a bővülés önmagában csak egy szám – fogalmaz Lovas Ferenc -, mert ezt a kapacitást fel kell tölteni megrendelésekkel is. Ennek érdekében az elmúlt évben a technikai fejlesztéssel párhuzamosan egy nagyon jelentős piacbővítő munkát is végrehajtottunk. Ennek hála, ma azt mondhatom, hogy a meglévő mellett már az új gépsorra is folyamatos megrendeléseink vannak.

Az ügyvezető kifejtette, hogy a Mátrametál Kft egy nagyon diverzifikált, összetett piacon működik. Földrajzilag a Közel-Kelettől kezdve, Nagy-Britannián keresztül, Oroszországtól Németországig, gyakorlatilag Európa minden országában jelen vannak termékeik. Az aerosolpalackokat 99 százalékban exportpiacon értékesítik, hiszen Magyarországon nagyon kevés töltőüzem van.

A versenyelőnyük a cégvezető szerint abból is származik, hogy a konkurenciánál kisebb tételből álló gyártásokat is vállalnak és a különleges palackok előállítására is szakosodtak. Ezek a termékek alumíniumból készülnek, melyeket a kozmetikai ipar hasznosít.

– Ilyen piaci stratégia mentén kevésbé vagyunk kitéve egy nagyobb vevőnek, melytől egy ilyen válság esetén hirtelen jelentős megrendelésállományt veszíthetnénk el. Ez a biztonság napjainkban kifejezetten jól jön, hiszen vannak ugyan lemondott megrendeléseink, de helyettük találunk újat. Sőt, a kézfertőtlenítők csomagolásának területén természetesen nagyon nagy felfutás van, szinte ki sem tudjuk szolgálni a piaci igényeket – avatott be a háttérmunka részleteibe a Mátrametál vezetője.

A megrendelésállományt látva mi abban bízunk, most úgy látjuk, hogy ezt a kritikus időszakot zökkenőmentesen át fogja vészelni a cég – zárta szavait a cégvezető.

Horváth László szerint a Mátrametál jelesre vizsgázott válságkezelésből. Az országgyűlési képviselő megköszönte a cég menedzsmentje, és rajtuk keresztül az itt dolgozó 360 ember elhivatott és megfeszített munkáját. Mint fogalmazott, ez a fejlesztés a cég és a térség sikeres jövőjébe vetett bizakodás szimbóluma. A kormányzati támogatás jó helyre és jó időben érkezett, így a járvány okozta gazdasági megtorpanás helyett újabb versenyelőnyt ad majd a térségnek.

2020.05.01.

Forrás: Kékes Online, Zelei Dániel

X