Ha Bhután a Himalája lábánál a legboldogabb ország, ahol mérik a bruttó nemzeti boldogságot, akkor Szigetköz országunk legboldogabb vidéke, ahol a helybéliek mérhetnék a bruttó barátságokat, partnerségeket, a családi vállalkozások sikereit és a páratlan természeti szépségeket.

És erdészből hentesmester, folytathatjuk, mert Dr. Kovács Péter pályafutásának ez a sorrendje. Darnózseliben a Darnó-Hús igazi, több generációs családi vállalkozás. Közel 30 éve Kovács János, az apa fát fűrészelt a fiaival a hitelből vett gatterrel, majd megvették a falubeli Zseli iskolát, anélkül, hogy lett volna kész tervük vele. Tudták, hogy tovább kell lépni, kipattant az ötlet, és 1995-ben három alkalmazottal elindították a Darnó-Hús  húsfeldolgozó üzemet.

Az első időkben a környékbeli öreg böllérektől tanultunk – mondja Péter, miközben végig vezet a gyártósoron. Természetesen a receptúrák időközben a kor igényének, ízlésének megfelelően alakultak, de az üzemben készülő termékek jellegzetességeit azóta is a hagyományos szigetközi ízek határozzák meg. A füstölést továbbra is hagyományos eljárással, bükkfa forgáccsal végezzük, megőrizve a megszokott és tőlünk elvárt házias jelleget és magas minőséget.

A ’Darnó-Hús a Szigetközből’ márkanév alatt – pályázattal- folyamatosan kapacitást fejlesztettek, technológiát korszerűsítettek, létszámot bővítettek, és a termékpalettát színesítették. A piaci igények növekedése miatt már 100 féle hentesáru készül a gépeken és a kezek munkája által.

A vállalkozás ma 50 fővel dolgozik, közöttük Dr. Kovács Péter testvére Nándor, aki a műszaki vonal igazi szakértője, valamint két fia, Péter és Bálint is. A harmadik generáció feladata, hogy a Darnó-Hús termékeinek minősége a legkiválóbb maradjon, az export lehetőségek bővüljenek, de elsősorban a hazai forgalmazók polcain mindig megfelelő legyen a választék. A vásárlók által kedvelt termékek alapanyagai, így a kacsamáj, a vadhúsok, a szárnyasok is megbízhatóan álljanak rendelkezésre, amelyekből az elegáns csomagolású, 55 százalék májtartalmú pástétom, hosszú pattanós virsli és füstölt debreceni készül.

A Kovács család termékeiben kifejeződik a cég korrekt üzleti szelleme, amit számtalan szakmai díjjal jutalmaztak; így Magyar Termék Nagydíjas Darnói Világos Párizsi, a megyerikum értéktárba került a Szigetközi disznótoros termékcsalád, és sok más elismeréstől roskadoznak a polcok a beszélgetésünk helyszínén. (A ’megyerikum’ szó annyit jelent, hogy egy megye valamilyen értékkel, népművészeti és kulturális hagyománnyal, épített örökséggel, gasztronómiai nevezetességgel, gyógyvíz- és fürdőkultúrával rendelkezik, amelyek megőrzése feltétlenül indokolt és szükséges.

Forrás: aktivpihenes.hu

 

X