Április 11-ei, innováció fókuszú rendezvényünkön Dr. Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke beszélt klubtagjainknak az innovációs támogatási rendszer változásairól, továbbá betekintést nyertünk klubtagunk, az Olimpia Kerékpárgyártó Kft. kulisszatitkaiba is, s a cég tulajdonosa, Berkes György kíséretében megismertük a nemzetközileg is magasan jegyzett Gepida kerékpárok gyártási folyamatát. A napot klubunk éves közgyűlése, majd egy közös vacsora zárta.

Berkes György alapító tulajdonos cégbemutató prezentációjából megismertük a Gepida kerékpár történetét, többek között, hogy a márka több, mint két évtizedes múltra tekint vissza. A kezdetekben egyszemélyes vállalkozás egy 40 m2-es üzlethelyiség bérlésével indult 1993-ban, mára azonban már több, mint száz főt foglalkoztat a gyártás, a tervezés és a támogató funkciók területén, akiknek köszönhetően a hazai eladások mellett további 30 export piacra évi 25.000 kerékpárt értékesítenek.

Az ügyvezető büszke arra, hogy kerékpárjaik itthon készülnek, magyar tervezők és fejlesztők keze munkája által. Ugyanakkor a modern elektromos kerékpárok tervezésével és építésével foglalkozó egyik első cégként mára már sikeres nemzetközi kerékpárgyártóként van jelen Európában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában; s magasan jegyzik a világ e-bike-gyártói között.

Nagy becsben tartják független tevékenységüket, amely lehetővé teszi, hogy csaknem 100 különböző kerékpár modellt gyártsanak. Az e-kerékpároktól a speciális modellekig, egyedi és jellegzetes megjelenés, folyamatos termékfejlesztés, kreatív tervezés, letisztult dizájn, precíz összeszerelés, korszerű technológia és megfelelő ár-értékarány jellemzi termékeiket.

Berkes György előadása során többször is hangsúlyozta, hogy cégüknek nagyon fontos a márkaépítés, ehhez a kereskedelem és marketing területén számos új, innovatív eszközt is bevetnek. Ugyanakkor az innováció jelen van a gyártási folyamatban is, továbbá a cég vállalatirányításában, és a HR és képzések területén is.

A cégbemutatót Dr. Birkner Zoltán „Az új innovációs ökoszisztéma” c. előadása követte, melyben egy rövid európai piaci kitekintés után beszámolt klubtagjainknak az Országos Innovációs Fórum tényeiről és tapasztalatairól. Megerősítette, hogy a roadshow-on és online konzultáción kapott visszajelzések beépülnek és hasznosulnak a megújuló KFI pályázati rendszerben, melynek stratégiai alappillérei a tudástermelés, az együttműködés és tudásáramlás, valamint a tudásfelhasználás és vállalati innováció. Ezek után a résztvevők megismerhették a tervezett versenypályázati konstrukciók részleteit.

A két előadást egy interaktív párbeszéd kísérte klubtagjaink aktív részvételével, Andorka Miklós moderálásával.

Ezek után a gyakorlatban is megtekinthettük a Gepida kerékpárok gyártási folyamatát, ahol – többek között – nagy sikere volt Optimusnak, a festőrobotnak és a kerekek gépesített küllőzésének.

A szakmai programot az egyesület rendes éves Közgyűlése zárta, mely szintén jó hangulatban és egyetértésben zajlott. A napot a résztvevők egy vidám közös vacsorával zárták.

KÉPGALÉRIA

X