Klubtagjaink novemberben a Macher Zrt. kulisszatitkaiba tekinthettek bele. Az Ipar 4.0-ás mintagyár bemutatkozása után Andorka Miklós (operatív igazgató-helyettes, MAPI Zrt.) moderálásával izgalmas párbeszéd alakult ki a házigazda és két másik Ipar 4.0-ás mintagyár szakemberei között.

Macher Márta (vezérigazgató, Macher Zrt.), Macher Judit (CSR vezető, Macher Zrt.), Siszer Tamás (didactic vezető, Festo Kft.) és Zseli Máté (lean- és termelékenységi coach, Continental Automotive Kft.) osztották meg tapasztalataikat – többek között – a program bevezetéséhez szükséges előkészületekről, a bevezetés folyamatáról és annak kihívásairól, valamint az Ipar 4.0 program cégükre gyakorolt hatásairól.

„Céltalan hajósnak semmilyen szél nem kedvez” – Macher Márta és Judit többször is hangsúlyozták, hogy náluk az Ipar 4.0 nem cél, hanem eszköz, hogy a stratégiájukban meghatározott céljaikat elérhessék.

A beszélgetés résztvevői mindannyian egyetértettek abban, hogy a folyamat sikerességéhez nagyon fontos szerepe van a szervezetnek, ill. a szervezet tagjainak, a cég munkavállalóinak. Osszuk meg velük gondolatainkat, s adjunk választ a „miért”-ekre, azaz hogy miért fontos a változás. Hangsúlyozzuk, hogy a robotizációval és automatizációval nem a munkájukat vesszük el, hanem a túlterheltségüket kezeljük, munkájukat könnyítjük meg. Mindig is lesznek olyan feladatok, amit egy robot nem tud megcsinálni.

A bevezetéskor tapasztalt kihívásokat is főleg az emberi tényezők jelentették: a törzsgárda le nem dokumentált tudása, a friss diplomások gyorsan elavuló tudása, a generációk közötti különbségek leküzdése.

Ugyanakkor a Macher Zrt-nél például könnyebbséget jelent, hogy munkatársai a környéken élnek, gyerekeik a közelben járnak iskolába, s így a kollégák a cég életében zajló eseményekkel is könnyebben azonosulnak, magukénak érzik azokat.

Majd megtudtuk, hogy a Festo Kft-nél új funkciókat is hozott a folyamat, a termelés és az IT összekötésével már „termelési analista” pozíció is létezik náluk.

Zárszóként Siszer Tamás gondolata: „Ne feledkezzünk meg a fejlesztések környezeti hatásairól, a környezet terheltségéről, hisz van mögöttünk még pár generáció akikért felelősséggel tartozunk”.

RENDEZVÉNYRŐL KÉSZÜLT KÉPEK

 

 

X