A Hungarikum Bizottság pénteki ülésének döntése értelmében a kecskeméti székhelyű, 100%-ban magyar tulajdonban lévő Univer Product Zrt. klasszikus ételízesítői, az Univer Piros Arany és Erős Pista felvételt nyertek a Hungarikumok Gyűjteményébe.
Molitórisz Károly az Univer Product Zrt. vezérigazgatója komoly sikerként értékeli a Piros Arany és Erős Pista termékek felvételét a Hungarikumok Gyűjteményébe: „Több évtizedes tradíció és kitartó, minőségi munka vezetett oda, hogy két klasszikus paprika készítményünk elnyerje a Hungarikum kitüntető címet. Magyarként, kecskemétiként és univeresként nagyon büszke vagyok vállalatunk kiemelkedő elismerésére. A siker egyaránt megilleti az Univer munkavállalóit és azt a több száz magyar paprikatermelő gazdálkodót, akik a hazai gasztronómia becses értékeinek minőségi alapanyagait immár több, mint négy évtizede megtermelik.”
Az Univer termékek alapját a magyar földben termett kiváló alapanyag biztosítja, gyökerei egyértelműen Magyarország alföldi régiójához kötik a vállalatot. A nyersanyagok megfelelő minőségének és mennyiségének biztosítására az Univer több, mint 40 éve saját, kizárólag magyar termelői körre épülő termeltetési modellt alakított ki. Több száz, jellemzően Kecskemét 80 kilométeres körzetében dolgozó magyar őstermelő alkotja az Univer Product termeltetési rendszerének gerincét. Az élethosszon át tartó kapcsolat nem túlzás: a kölcsönös előnyökre építő modellben nem ritka, hogy mára az őstermelők második, harmadik generációja szállítja a cég termékeinek minőségi, magyar alapanyagait; ezzel biztosítva, hogy a magyar termőföld legjavából született termékek hazánkban és világszinten is értéket közvetítsenek.
Az Univer Product eredményeihez az 1960-as évek közepétől gyártott Piros Arany ételízesítő paprikakrém, később pedig az Erős Pista nyers darált erős fűszerpaprika készítmény jelentős mértékben hozzájárult. A paprika (Capsicum annuum) a legfontosabb magyar fűszernövény, melynek termesztése a XIX. század közepéig csak családi gazdaságokban folyt. A század végén a paraszti háztartásokban az őrleményen kívül darálmány formájában, sóval télire eltéve is használták már ételek, húsok ízesítésére. Az Univer erre a hagyományra építve fejlesztette ki a Piros Arany ételízesítőt. Az ipari megvalósítás az alapanyagok gondos megválasztásának és feldolgozásának köszönhetően a legmagasabb minőséggel járt együtt. A tubusos Piros Arany rövid idő alatt a magyar háztartások elmaradhatatlan ételízesítője lett. Sikerére alapozva fejlesztette ki és vezette be a piacra az Univer az Erős Pistát, mely durván darált erős fűszerpaprika készítmény és főként levesek, főételek utóízesítésére használatos. Az Erős Pistás üveg rövidesen a magyar éttermek asztalainak olyan elmaradhatatlan kelléke lett, mint a só- illetve borstartó. Az 1990-es években az Univer határokon túli terjeszkedésével megindult a termékek külpiaci értékesítése is. Mára az Univer, de az egész magyar élelmiszeripar legjelentősebb és legismertebb márkázott export termékei közé tartozik a Piros Arany és az Erős Pista.
Mindkét termék megtalálható a Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeit tartalmazó „Hagyományok – Ízek – Régiók” gyűjteményben, ami az Európai Bizottság Euroterroirs programjának magyar megfelelője. E termékek magyar gasztronómián túlmutató hatásának, sikerének elismeréseként a Hungarikum Bizottság 2015. januári döntésének értelmében a Piros Arany és az Erős Pista felvételt nyertek a Magyar Értéktárba, így a Kiemelkedő Nemzeti Érték címet viselték. A Hungarikum Bizottság pénteki döntése pedig meghozta a magyar élelmiszer számára elérhető legnagyobb elismerést: a két kiemelkedő minőségű paprikakrém felvételt nyert a Hungarikumok Gyűjteményébe.
Legutóbbi hozzászólások