Szinte mátrixélménye volt a résztvevőknek a KLUB Modern technológiák címre keresztelt műhelymunkáján. Radikális, életstílusokat átmozgató technológiai újdonságokról folyt a beszélgetés. Olyan technológiákról, melyek merőben újnak hatnak, akár ismételt ipari forradalmat indíthatnak el. Képesek vagyunk alkalmazkodni mindehhez, és ha igen, akkor hol a szerepünk a robotika térhódításával, a drónok ügyességével és a virtuális valóság élményeivel átszőtt világban? Szép feladat embernek lenni ennyi radikális technológia által fűtött környezetben, méghozzá oly módon, hogy hasznosan alkalmazzuk korunk lehetőségeit. A kérdéseket továbbiak követik, ezúttal garantált megoldás helyett betekintést engedünk a komfortzónákat feszegető valóságok színfalai mögé.

ROBOTEVOLÚCIÓ

Frankó Csuba Dea (Spark Institute, ügyvezető igazgató) a robotika megközelítésén keresztül érdekes összefüggésekre hívta fel a figyelmet. Mindenekelőtt mit is értünk a robot kifejezés alatt?
Egy Google vagy Wikipedia szócikk szerint: a robot egy szerkezet, amit ha beprogramozunk valamire, akkor azt a feladatot végre tudja hajtani. Egy szerkezet lehet automata (tisztán emberi programozás után önállóan működő), vagy lehet távirányítással működtetett.

Dea joggal teszi fel a kérdést, valóban csak egy ilyen szerkezet lehet robot, vagy az is előfordulhat, hogy egy szerkezet önállóan is képes bizonyos helyzetekben döntést hozni, eljárni? Ez a gondolat már szorosan kapcsolódik a mesterséges intelligencia elmélethez és a mögötte álló tudományágakhoz. A machine learning felfogás szerint bármilyen minőségű anyagot meg lehet tanítani egy gépnek. Megfelelő mennyiségű információ után a gép pedig megtanulja helyesen használni az információkat. A következő állomás a deep learning. Itt nem csak megtanítom a gépet valamire, hanem az már önállóan is tud újabb következtetéseket levonni, ilyen formán a saját tapasztalatai alapján önálló döntéseket hozni.

Egyértelmű, hogy egy technológiailag bonyolult jövő felé haladunk. Ma még főleg emberek programozta számítógépek léteznek egy olyan világban, ahol, ha a számítógép elromlik, az ember megjavítja. Mégis meddig? Lehetséges, hogy már nincs olyan messze az az idő, amikor a számítógép által generált hibát emberi elme már nem fogja tudni megfejteni? Nem szükséges túlzottan elrugaszkodott dolgokra gondoljunk, emlékeztessük csak magunkat az önmagukat vezető autók igencsak létező technológiájára.

Az emberi fantázia határtalanságát és természetközeli igényét támasztja alá, hogy a mesterséges szerkezet ellenére szeretünk humanoid robotokra gondolni. Már ma is léteznek élethű kolibri, delfin, cápa formájú robotok. Az utóbbiakkal a tengerek és óceánok szennyezettségét vizsgálják.

robot

Elsőre talán kevésbé kézzelfoghatóak, mégis robotok az interneten cikázó kereső algoritmusok is. Nem véletlen tehát az sem, hogy a közösségi oldalakat újabb kapcsolati lehetőségek felajánlására sarkallja egy 10 éve nem látott ismerőssel történt fizikai találkozás.
Szem előtt vagyunk, amiben kétség kívül hatalmas kereskedelmi lehetőség is van. Ismert és igaz mondás: az információ hatalom! Versenyelőnyre tehetek szert, ha tudom, kik a döntéshozók, hol vannak, kik állnak közel hozzájuk, mi alapján hoznak döntést, stb.?
Egy nemrég megjelent cikk szerint már nem érdemes megtanulni programozni, ugyanis a jövőben intelligens mechanizmusok fogják ellátni ezeket a feladatokat.

DRÓNOK VILÁGA

Az intelligens kütyük képzettársításaitól vezérelve nem érdemes átlépni a hasznosítható technológiák témáját. Antal Erzsébeték (FlyBySense, vezető) cége drónokkal foglalkozik. Sokan láthattuk már az egyre kedveltebb repülő “játékszereket”, de valójában mi az a drón? Erzsébetet idézve, pilóta nélküli repülőgép, ami programozott repülésre is képes. A drón önmagában egy eszköz, de egy eleme a rendszernek. Felhasználói igény függvényében  eltérő  a rászerelt technológia – legyen szó kameráról, hőkamerákról, vagy bármilyen egyéb szenzoros megoldásról -, majd az  összegyűjtött képek, információk feldolgozásra kerülnek, így készülhet pl. ortofotó, 3D modell, NDVI térkép stb. Mindezek után fontos lehet, hogy a felhasználóknak olyan alkalmazás álljon rendelkezésre, amivel könnyen használhatják az elkészült adatokat, modelleket.

DSC_0306_1

Számtalan érdekes, olykor meglepő felhasználási területe van a drón technológiának, csak, hogy néhányat említsek az elhangzottakból:
kép és filmalkotás egy teljesen új nézőpontból, precíziós mezőgazdasági és erdőgazdasági felhasználás (növények és földterületek minőségi felmérése), olaj- és gázipari infrastrukturális felmérések támogatása, csővezetékrendszerek felmérése, műemlékfeltárás vagy telekommunikációs segítségnyújtás.

VIRTUÁLIS (KISEBB, VAGY EGYENLŐ) VALÓSÁG?!

Túlfeszített mindennapok, önmagunkkal és az idővel vívott harcok. Kinek ne lenne ismerős? Ki az, aki önként lemondana arról a lehetőségről, hogy az emberi teljesítményen túlmutató eszközök segítségével csökkentsünk a napi nyomáson, talán a bátrabbak közül vállalják néhányan még azt is, hogy néha jó lenne kilépni a megszokottból, és egy új, varázslatos helyre kalandozni.
A virtuális valóság lehetőségével már a 1960-as évek legelején foglalkozott a tudomány, ma már pedig szinte lépésnyire vagyunk az elképzelhetetlentől. Jelenleg három technológiával érdemes komolyabban foglalkozni, vallja ifj. Borsodi László (Borsodi Műhely Kft., ügyvezető igazgató).

  1.  A hologram technológiával, amikor egy szemüveg segítségével 3D hatást idéznek a szemeink elé.
  2. A virtuális valóság sisak nyújtotta lehetőségekkel. A sisak kettő, egymáshoz képest eltolt lencséinek köszönhetően élethű helyzetekbe keveredhet az ember.
  3. Valamint az előző két technológián túlmutató eszköz nélküli megoldással, amikor már a szemünk képalkotására játszanak, a retinánkra vetítenek.

DSC_0331_1Lehet lenyűgöző egy technológia, ha a gyakorlati alkalmazhatósága elmarad, azonban László csillogó szemekkel mesél a számtalan felhasználási lehetőségről. Tudomása van például egy olyan cégről, ahol egy új gyártósor megvásárlása előtt kartonpapírból életnagyságban megépítik azt, hogy a vezetőség fel tudja mérni az elhelyezés előnyeit, esetleges hátulütőit. Egy másik, autóipari cégnél pedig famotorok segítségével tanítják be az operátorokat. Mindkét esetben ki lehetne váltani a fizikai eszközöket a virtuális sisakkal.

FELELŐSSÉG EGY VÁLTOZÓ VILÁGBAN

Forradalmi változás zajlik körülöttünk, és résen kell legyünk, hogy meg lehessen találni tulajdonosként, befektetőként, egyáltalán normál emberként, mire használhatóak ezek a lehetőségek. Arról nem is beszélve, hogy a radikális fejlődés közepette komoly morális és erkölcsi kérdések merülnek fel, hol van az a személyes határ, amin már nem érdemes átlépni.
A hightech világot sokszor a hagyományos környezetből kilépő fiatal titánok alakítják. Érdekes kérdés, hol van a felelősségünk abban, hogy az innovatív lendület mérséklése nélkül segítsünk saját útjára találni ennek a nagyon tudatos korosztálynak. Hol van a felelőssége és a relevanciája például a Magyarok a Piacon Klub tagjainak, ahol még értékelik az emberi energiák nyújtotta többletet és az igazi kézfogásokat.

DSC_0419

 

X