Számos érdekes kérdés és néhány ösztönző kritikai felvetés tette izgalmassá a Magyarok a Piacon Klub legutóbbi konzultációját. Felkért megszólalóink, Ducsai-Oláh Zsanett (MNKH Zrt., vezérigazgató) és Szőcs Gábor (EXIM, igazgató), felvezetőjéből betekintést nyerhettek a résztvevők a Magyar Nemzeti Kereskedőház (később: Kereskedőház, MNKH) megváltozott üzletstratégiai irányaiba, valamint az EXIM bővülő szolgáltatási szortimentjébe. A beszélgetés gyakorlati motivátorai az export területen jártas házigazda Masterplast Nyrt. alapító tulajdonosai, Ács Balázs és Tibor Dávid, valamint a cég fejlesztési igazgatója, Jancsó Illés voltak.

A külpiaci fókuszú párbeszédet felidézve betekintést engedünk a kulisszák mögé.

DSC_0184
Fotó: Gádoros Eszter Boglárka

 

MNKH – A megtalált út

Az útkeresés kihívásairól, az eredményességről és a hatékonyságnövelés fontosságáról szólt Ducsai-Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója. Elmondása szerint a Kereskedőház működési mechanizmusa jelentős mértékben megváltozott, hiszen március 1-től exportfejlesztésért felelős közfeladatokat ellátó szolgáltató intézménnyé váltak.

A Kereskedőház elsődleges célja a hazai kkv-k exportképességének fokozása, illetve konkrét exportügyletek lebonyolítása.

Exportakadémia néven külpiacorientált, átfogó menedzsment képzéseket is szerveznek a magyar kkv-knak, illetve 2015 végén elindult a Kárpát-medencei Gazdasági Régió szervezeti hálójának kialakítása is, amelynek keretében összesen 22 iroda nyílik a környező országokban, illetve Lengyelországban.

Ducsai-Oláh Zsanett külön hangsúlyozta az integráció fontosságát, valamint a Kereskedőházat jellemző komplex, megoldásközpontú szemléletet.

Komoly termékfejlesztés az Eximnél

Az elmúlt évek termékfejlesztéseinek köszönhetően még a nyugat-európai szakértők is kalapot emelnek az EXIM szolgáltatási portfóliója előtt, legyen szó előfinanszírozott hitelről, lízingről vagy faktoringról. Az IFC (Világbanki) projektekhez való csatlakozás szintén új lehetőségeket nyithat meg a magyar vállalkozások számára. (Jelenleg 2,5 milliárd dollár értékű beruházás datálódik az előbbi hálózathoz kapcsolható módon heti szinten a világon.) A kkv-k 84%-a veszi igénybe a kereskedelmi bankokon keresztül az export hitelügynökség termékeit. A reális lábakon álló projektekben partner a Bank Szőcs Gábor (EXIM, igazgató) gondolatébresztője szerint. A kereskedelmi banki hálózattal együttműködő EXIM 0,1%-os kamatláb mellett kínál finanszírozási lehetőséget a kereskedelmi bankoknak, akik előre megszabott határokon belül finanszírozhatják céges partnereiket (jellemzően 1,5% az átlagos kamatszint a 2 éven túli, és 2,26% a 2 éven belüli ügyleteknél).

X