Megmozdult az állóvíz, izzásnak indultak a különböző vállalkozói szemléletek a Magyarok a Piacon Klub legutóbbi klubdélutánján. Meghívott beszélgető partnerünk, a délután szakmai vezetője Dr. Lénárt Ágota volt. A sportpszichológus nem sokáig teketóriázott, előásta a résztvevőket leginkább foglalkoztató gondolatokat. Mitől lesz a tulajdonos jó gazda? Ki lehet-e törni a vezetői magánynak hívott csapdából, és ha igen, miképpen? Hogyan tartható fenn saját és kollégáink motivációja? Mennyi befolyása van az egyes személyeknek a cég életére? Hogyan növelhető a vállalat iránti lojalitás? Mit lehet tenni a stresszhelyzetek ellen és a hatékonyság növelése érdekében? Hogyan változtassunk a szervezet növekedésével a vállalkozáson?

Rengeteg izgalmas téma, feszítő igazságok, és a jól ismert minden mindennel összefügg elv tagadhatatlan valóságtartalma. Lemaradtál, de kíváncsi vagy, vagy visszaidéznéd az elhangzottakat? Olvass tovább…:)

Megkérdeztük a résztvevőket, miért tartják értékesnek ezt a programot?

Kücsön Gyula (Profield Cégcsoport, cégvezető) szerint a tanulság:
“Egy cég csak ritkán működik egyszemélyes különítményként.
A kollégáid, akikkel szövetséget kötsz egy közös cél elérése érdekében, és akikkel az eredményeket elérheted, megérdemlik a figyelmet és megbecsülést.”

Dr. Kovács Péter (Darnó Hús, tulajdonos):
“Élmény olyan embertől gondolatokat, véleményeket hallani, aki a szó igazi értelmében PROFI a szakmájában, s Ágota ilyen ember. No persze a kollégáktól hallott és megbeszélt élethelyzetek is rendkívül tanulságosak voltak a nyitott füllel és szívvel résztvevők számára.”

Őry Tamás (TR Consult Kft., ügyvezető igazgató):
“Remek volt a rendezvény, számomra a lényeg, hogy
az üzleti életben, a vállalati kultúrában a legfontosabb láncszem és egyben a legfontosabb érték az ember, a vezető felelőssége, hogy a céljai elérése közben soha ne feledkezzen meg azokról, akik nélkül nem sikerült volna.”

Balról jobbra: Végvári Attila, Mediadot Kft., ügyvezető igazgató; Scharek Viktor, VFT Zrt., vezérigazgató; Schweickhardt András, Prima Marni Kft., ügyvezető igazgató

Részletek a műhelymunkán elhangzottakból.

Motiváció és lojalitás

Téged mi motivál, mit szeretnél elérni, mit szeretnének a beosztottaid elérni? Keressetek sokat, vagy még többet? Legyetek boldogok, élvezzétek az életet, hagyjatok nyomot magatok után?

Vannak olyan helyek, ahol a pénzközpontú motivációs szemlélet a meghatározó. És ez tényleg elég? A csütörtök délutáni beszélgetésből az derült ki, hogy a legtöbb szervezetnél már nem. Végül Ágota mondja ki az egyébként is a levegőben keringő gondolatot. Mindenki szereti azt érezni, hogy hozzáértő, kompetens és FONTOS a cége számára, ahogy fontos az egyén érdemeinek elismerése, a nyilvános dicséret szerepe is. Ugyanakkor itt érdemes megemlíteni a nyílt és folyamatos kommunikációt, a technikailag és emberileg kellemes munkakörnyezetet, az erős csoportkohéziót.

Balról jobbra: Somogyi Botond, Concorde Alapkezelő Zrt., head of public affairs; Essősy Zsombor, MAPI Zrt., vezérigazgtó

A vezető

Essősy Zsombor (MAPI Zrt., vezérigazgató) szerint az előbbieken túl a függetlenség az, ami nagyon komoly előnye a vállalkozói létnek.
Ha jobban belegondolunk, pont ez a szó lehet a dolgozók és a vezető közötti különbség alapja. Hiszen, ha azért dolgozol, hogy jó vezető légy, az is leszel nagy valószínűséggel, amivel párhuzamosan megborul a munka és a magánélet egyensúlya. Hosszú távon, mint vezető, magányos leszel.
Dr. Lénárt Ágota tanácsa:
“Fogadd el!” – fogadd el, hiszen nem tudsz visszalépni és osztozni a munkatársaid helyzetén.
“Töltődj fel!” – mert kizárólag a munkától nem fogsz feltöltődni, előbb-utóbb úgy járhatsz, mint egy kakukkos óra, amit elfelejtettek felhúzni. Napi fél óra kizárólag magadra jó kezdet!
“Mindig találj olyat, amihez tényleg van kedved!” – önmagáért beszél. 🙂
És ne feledd, azért mert Te vagy a vezető, még lehet közösen szalonnát sütni. 🙂

Balról jobbra: Kiss László és Sipor Sándor, Chemplex Kft., ügyvezető igazgatók; Holczer Péter, Mind System Consulting Kft., ügyvezető igazgató; Somogyi Botond, Concorde Alapkezelő Zrt., head of public affairs

Zárszó és jó gyakorlatok

Nagy eséllyel tradíció kerekedik abból a jó gyakorlat körből, amivel legutóbbi programunkat zártuk. (Minden résztvevő megosztott néhány működő gyakorlatot a saját cége életéből.)
Legyen szó kényelmes munkahelyi környezetről, a szükséges munkahelyi szocializáció lehetőségéről, kooperációról, célorientált munkatársakról, vagy a túlóra során a munkahelyi szabályok könnyítéséről, a vezető személyisége és szerepe meghatározó.

Sok érdekes téma, és megmozgató gondolat maradt még a levegőben… Találkozzunk legközelebb is egy tanulságos véleményütköztetésre! 🙂

Írta: Lévai Annamária

X