Az innováció célja a versenyképesség támogatása, ahogy az egymásba vetett bizalom és az együttműködés lehet az alapja az eredményesebb magyar gazdaságnak – hangzott el a KLUB legutóbbi konzultációján.

A beszélgetés nyitó akkordjaként, Dr. Friedler Ferenc, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (később: NKFIH) elnökhelyettese szólalt meg az innováció jelentőségéről, folyamatainak hatékonyságáról. Elmondása szerint számos különbség tapasztalható az innováció eredményességét figyelembe véve az USA és Európa között, sajnos az utóbbi kontójára írva a nagyobb lemaradásokat. Elnökhelyettes úr megszólalása alapján a legnagyobb innovációt a korlátoktól való eltávolodás jelentheti, ugyanakkor a hatékonyság alapkritériumaként említette a világos célmeghatározást, valamint a partnerek közötti folyamatos szakmai interakciókra épülő párbeszédet.

A beszélgetést KLUBunk elnöke, Essősy Zsombor vezette, K+F+I területről szakmai vendégeink voltak dr. Szabados Zsuzsa (Nemzetgazdasági Minisztérium, GFP IH Kiemelt és Innovációs Támogatási Osztály, osztályvezető) és Kiss Tamás Attila (NKFIH, Stratégiai és Programtervezési Főosztály, főosztályvezető), finanszírozási oldalról Szőcs Gábor (Exim, igazgató), valamint Biri Mátyás (UniBreeze, alapító) a start-up világ képviseletében.

A beszélgetés folyamán egyértelmű megerősítést nyert a minőség követelménye.  A szakértő vezetők szerint rengeteg és sokféle innovációs forrás vált és válik még elérhetővé megannyi célra. Az EU-s szabályozáson alapuló pályázatokat a megfelelően előkészített projektekkel lehet elérni.

Kiss Tamás Attila szerint, aki nem mellesleg 20 évet töltött a privát szférában, az innováció alapvetően vállalkozói fogalom. Személy szerint is az a meglátása, hogy a siker útja sok esetben kudarccal van kikövezve. Az építő jellegű ellenvélemények a legtöbb esetben a felépített, minőségi projektek irányába viszik a fejlesztéseket.

Szőcs Gábor – aki több ízben érintette az EXIM bővülő szolgáltatási palettáját, finanszírozási megoldásait, – egyetért a fejlesztendő termék pozitív piaci fogadóképességének alapvető szükségességével.

Az előbbiek kapcsán kiemelten fontos, hogy mielőtt K+F+I projektbe kezdenénk, tisztába kell kerülnünk a saját lehetőségeinkkel.

A hazai individuumok tehetsége vitathatatlanul elismerésre méltó, azonban könnyen lehet, hogy az Amerika szintű versenyben már csak egy bizalomra és együttműködésre épülő ökoszisztéma-szerű működés mellett vehetjük át a vezetést.

Ezúton is sok sikert kívánunk a hazai vállalkozói körnek!

X