A hazai és uniós tápértékjelölésre vonatkozó szabályozásokról értekeztek a téma szakértői, a Élelmiszervállalkozók Versenyképességéért Egyesület (ÉVE) tavaszi szakmai napján.

Az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló FM rendelet 2015. július 1-jétől hatályos rendelkezése szerint az élelmiszervállalkozóknak belső eljárást kell kidolgozniuk az allergének késztermékben való jelenlétére vonatkozó szóbeli tájékoztatás módjáról és ezt az ellenőrző hatóság részére elérhető módon dokumentálni szükséges. A szakmai napon bemutatták, hogy egyes Európai Uniós tagállamokban milyen megoldások – „jó gyakorlatok” – léteznek ennek a belső eljárásnak a szabályozására. A résztvevők ezen kívül választ kaphattak az élelmiszerjelöléssel kapcsolatos más aktualitásokra is, mint a tápanyag-összetétel vagy a tápérték-feltüntetése, illetve az élelmiszerek hormonrendszert károsító anyagaival kapcsolatban felmerülő egyéb kérdésekre.

A tápértékjelölés 2016. évtől kötelező előírásairól valamint az élelmiszerekkel kapcsolatos egészségre vonatkozó állítások feltételeiről az OGYÉI-OÉTI főigazgató-helyettese, Dr. Horacsek Márta, az új FM rendelet szabályairól, Szegedyné Fricz Ágnes a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztályának főosztályvezető-helyettese tartott előadást. A vonatkozó EU-s példákat a Relevancia Tanácsadó Iroda vezető jogi tanácsadója, Dr. Lendvai Szabolcs mutatta be.

A szakmai napon a hallgatóság körében kiskereskedelmi áruházlánc, szállodaipari, vendéglátóipari, közétkeztető, gyógyszergyártó és étrend-kiegészítő gyártók, illetve forgalmazók vezetői és szakemberei vettek részt.

X