A Fertilia Kft-vel kezdett közös gondolkodásba a kormányküldöttség

A nagy múltú nigériai állami egyetem, az Ahmadu Bello University jeles professzorai, Prof. Hassan Adamu Zoaka, Prof. Ezra Bako Adams akadémikus, és Prof. Haruna Kaita, mint kormányküldöttségi delegáltak hazánkban jártak, modern, hatékony műtrágyázási lehetőségek után kutatva.


Nigéria lakosságának jelentős hányada, mintegy 40 %-a, különösen az ország középső és déli részein mezőgazdasággal, hagyományos növénytermesztéssel foglalkozik. A technológiai szint azonban elmaradott, nagyon alacsony. Ezen szeretne változtatni a kormányzat, akik támogatják az egyetemet abban, hogy az európai fejlett országokban gyakorlati, használható tudásra tegyenek szert a tápanyag utánpótlással kapcsolatban. Élen járva a maga szintű agrárkutatások terén, a zariai egyetemen talajspecialistákat képeznek, akik kutatják azokat a technológiákat, melyekkel az elavult, környezetterhelő, okszerűtlen műtrágyázási gyakorlatot fel tudják váltani.

Nigériában, ahogy a legtöbb afrikai országban komoly probléma a gyors népszaporulat és az ő táplálásuk. Népességük 30 év alatt 74 millióról 174 millió főre nőtt. Élelmezésük érdekében hatékony, hozambiztos megoldásokra van szükség.
A küldöttség tagjai ezért olyan innovatív műtrágya gyárat kerestek Magyarországon, amely nem csak a talajadottságokra és a termesztett növény tápanyag igényére alapozva határozza meg az optimális műtrágya összetételt, hanem gondolkodásmódja, szellemisége is előre mutató, példaértékű. Így esett választásuk a Fertiliára.

A találkozó során a professzorok és a Fertilia vezetősége egyetértettek abban, hogy a „kommersz” műtrágyák nem jók a talajnak. Talajra szabott, minőségi műtrágyákra van szükség, amivel csak azt és csak annyit juttatunk ki a termőföldbe, amire valóban szükség van.

A nigériai professzorok hitvallása, hogy korszerű, okszerű műtrágyázási technológiát kell megvalósítani annak érdekében, hogy elérjék a kellő termésmennyiséget, mindezt környezetkímélő módon. Így fogják tudni hosszútávon biztosítani a nigériai lakosság alapvető élelmiszerszükségletét.

Részt vettek a Fertilia enyingi Rizotec NPK gyárlátogatásán is, ahol átadták tapasztalataikat és további együttműködésről is tárgyaltak. Nigéria talajainak vizsgálatát követően a magyar műtrágyagyár összeállítja számukra a megfelelő műtrágya összetételt. Ezt egy közös kísérlet beállítása fog követni, hogy megbizonyosodjanak a Fertilia műtrágyáinak hatékonyságáról az ottani klíma és éghajlati adottságok esetén.

A kutató-tanárok a megszerzett tudással felvértezve átadják javaslataikat a nigériai kormánynak. Jövőbeli célkitűzésük, hogy a Fertilia gyártói szemléletét, technológiáját Nigériában meghonosítsák.

Forrás: www.fertilia.hu

X