Mától könnyebb lesz teljesíteni az alkalmassági feltételeket, kevesebb referenciakövetelményt támaszthatnak az ajánlatkérők, és csak a legszükségesebb műszaki és technikai felszereltséget követelhetik meg az ajánlattevőktől.

Az ajánlattevőtől csak a közbeszerzés értékének 75%-ban kérhető referencia, ami egy 100 millió Ft-os kórházépítés esetén azt jelenti, hogy bárki tehet ajánlatot, amennyiben 75 millió Ft értékű projektet már kivitelezett. További könnyítés, hogy egy kórház építésére kiírt beszerzéskor a korábbi feltételeket feloldva nem csak kórház kivitelezése fogadható el referenciaként, hanem az is, ha az ajánlattevő cég előtte iskolát épített, így az ajánlatkérők nem tehetnek különbséget a különböző rendeltetésű épültek között. A referencia feltételek csak azt a célt szolgálhatják, hogy igazolják az ajánlattevők teljesítési képességét.

Könnyebb lesz teljesíteni a pénzügyi alkalmasság feltételét is, hiszen legfeljebb a beszerzés becsült értékének megfelelő alkalmasság írható elő, mint minimumkövetelmény, ezzel több vállalkozás számára is megnyílik a növekedés lehetősége, hiszen könnyebb lesz átugrani a pénzügyi kritériumok elvárásait. Végezetül pedig a részvételhez szükséges szakember és gépállomány rendelkezésre állásának vizsgálatakor is csak azon szakemberek és gépek ellenőrzése történhet, amelyek érdemben befolyásolják a teljesítőképességet, de ezen felül általános eszközök vonatkozásában feltétel az ajánlattevőkkel szemben nem támaszható.

Forrás: pályázat.gov.hu

X