Nagyszabású szakmai tanácskozásra hívta a térség gazdálkodóit és a mezőgazdasági ágazat kiemelt szereplőit a Fertilia Kft. enyingi üzemébe, ahol a hazai termelőket érintő fontos mezőgazdasági információkat osztották meg az előadók az egybegyűltekkel. Ünnepélyes díjátadó, és gyárlátogatás zárta a teltházas programot.

Simon Péter, a Fertilia Kft. ügyvezetője nyitotta meg az eseményt. Köszöntőjében elmondta, hogy 2005-ben ismerte fel a vállalkozás azt, hogy a piacot uraló, szokásos összetételű műtrágyák kizárólagos használata a megváltozott gazdasági és technológiai körülmények között nem szolgálja már kellőképpen az egyre intenzívebbé váló termelés hatékonyság-igényét.

Ezért egy olyan műtrágya kifejlesztésébe kezdtek, mely rugalmasan változtatható összetételű a különböző termesztett növényi kultúrák és azok talajainak egyedi igényeihez, kiváló minőségű, emellett könnyen kijuttatható. Így született meg a Gramix NPK, mely teljesíti azt a legfontosabb elvárást, hogy megfelelő használatával a termelők nyereségüket maximalizálhassák. A Gramix NPK ma már nemcsak egy terméket jelent, hanem egy újfajta, a közgazdasági realitásokon alapuló szakmai, termelői gondolkodásmódot is.

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár folytatta az előadást, aki az agrárgazdaságot leginkább érintő aktualitásokról, illetve a gazdákat foglalkoztató várható támogatásokról beszélt. Röviden beszámolt a betakarítási eredményekről, majd elmondta, hogy napraforgóból 6 millió tonnát takarítottak be, 2,65 tonna hektáronkénti átlaggal, ami igen kedvező. Az 1,224 millió hektáron termesztett kukorica betakarítása még folyamatban van, s jó esély van arra, hogy a termés meghaladja a 9 millió tonnát. A cukorrépa átlaga 62 tonna hektáronként, ami szintén jó hozamnak számít.
Ismertette, hogy a szakszerű műtrágyázás szükséges a környezetkímélő tápanyag-utánpótlás megvalósításához, ami nem csupán a talaj minőségét javítja, de növeli a termésbiztonságot is.

Dr. Pálmai Ottó, a Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság igazgatójától megtudtuk, hogy a kijuttatott műtrágya hatóanyag-mennyisége az elmúlt öt év során csaknem másfélszeresére növekedett, azonban a talaj nitrogén és foszfor tápanyag mérlege azt mutatja, hogy nagyobb mértékű visszapótlásra volna szükség. A talajok tápanyagmérlege a 90-es évek óta negatív, azaz több tápanyagot viszünk el a termőföldről, mint amennyit pótolunk. A termésmennyiség növelése, valamint talajaink termőképességének fenntartása érdekében szükséges lenne a műtrágya felhasználás további növelésére.

Dr. Potori Norbert az Agrárgazdasági Kutató Intézet Agrár- és Vidékpolitikai Igazgatóság igazgatója a nemzetközi terménypiaci kilátásokról beszélt főként kukorica, búza, napraforgó, szója és az őszi káposztarepce vonatkozásában. Kihangsúlyozta a szója jelentőségét, ami a kukorica mellett a legkeresettebb termény a világpiacon.

A mezőgazdasági előadásokat követően a szakmai rendezvény házigazdája, a Fertilia Kft. mutatkozott be. Várszegi Erika cégvezető elmondta, hogy a vállalkozás 23 éves fennállása során meghatározó szereplőjévé vált a hazai műtrágya piacnak saját gyártású és fejlesztésű termékeivel. A célszerűséget és hatékonyságot előtérbe helyező Gramix NPK műtrágya család sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a negyedmilliomodik tonnát gyártották le belőle a napokban. 9 éve célként tűzték a prémium minőségű műtrágyacsalád kifejlesztését, amely a legkorszerűbb nyugat-európai technológiával, saját fejlesztésű és gyártású mikroelem kiegészítéssel készül, és egy tavalyi fejlesztésnek köszönhetően tartalmazza a tápanyagok felvételét elősegítő Rizodyne talajaktivátort is. Mára a szántóföldi kultúrákra saját fejlesztésű, komplett tápanyag-utánpótlási megoldásokkal rendelkeznek a mikrogranulált starter műtrágyáktól (UMG MICRO termékcsalád) a növényspecifikus, mikroelem tartalmú Fertisol nitrogén oldatokig).

A Fertilia Kft. sikereit a termelők pozitív visszajelzései egyaránt bizonyítják, melyeket a novemberi rendezvényen a családi gazdálkodást vezető tápiógyörgyei Tóth Attila, és fia, Tóth Patrik, – aki egyetemi tanulmányai során a környezettudatos gazdálkodás jegyében egy tápanyag utánpótlási tervet állított össze a Fertiliával együttműködve- valamint Tóth Imre szarvasi termelő is megosztotta. Attila kiemelte, hogy számára az egyik legfontosabb a Fertilia elé támasztott elvárásokat illetően, hogy a vállalkozás teljes mértékben magyar tulajdonban van. Magyar polgárként a hazai gyártású termékeket preferálja, és erre buzdít másokat is.

A Fertilia Kft. a jövőben a szántóföldek mellett a szőlészeti és a kertészeti kultúrákra is szeretne figyelmet fordítani, a hazai és az export piacokat egyaránt bővíteni, valamint a gyártói tevékenység erősítése mellett további termékfejlesztési irányokat is szorgalmaz.

X