Kormányzati szándék az egyszerűbb, innovációra és zöld energiára alapuló közbeszerzési rendszer kialakítása – hangzott el a Magyarok a Piacon Klub 2014. október 14-én megrendezett műhelymunkáján. A rendezvény vendége volt dr. Homolya Róbert, a közbeszerzési rendszer átalakításáért felelős miniszteri biztos.

A közbeszerzési terület egyre fajsúlyosabb szerepét példázza az a számadat, miszerint az ezredfordulót követően néhány év alatt a közbeszerzésekből származó hazai GDP arányos bevételek aránya megduplázódott (2003-ban a GDP 3%-a, 2008-ban a GDP 8,2 %-a származott közbeszerzésekből). Tavalyi adatok szerint az összes közbeszerzés több, mint 50 %-a köthető európai uniós forrásokhoz. Ennél is érdekesebb, hogy habár 82-83 %-ban kkv-ék a közbeszerzések nyertesei, ugyanezen kiírások értéke a közbeszerezések csupán 22-24 %-át realizálják a szektor szereplőinél.

Az egyszerűsített közbeszerzési rendszer a bürokratikus tehermentesítésen felül várhatóan a piacra jutás feltételeit is könnyebbé teszi a jövőben. Az elkövetkező években elektronikus formában megvalósuló, letisztult közbeszerzési rendszer szigorúbb controlling paramétereket feltételez, melyek a verseny, s az innováció irányába tolják a hangsúlyt.

A közbeszerzési rendszer módosításai a teljes liberalizáció irányába mutatnak. A tervek szerint a közbeszerzők tehát relatív szabadon, maguk dönthetik majd el, milyen módon közbeszereztetnek, természetesen mindezt a nyilvánosság kritériumához igazodva. A rendszer reformja a normatívabb szabályozás irányába mutat, legyen szó az ajánlatadás feltételrendszeréről, vagy a szerződésmódosítások korlátozásáról.

„A jó áron jó minőséget” elv garanciája a tényleges tartalmi elemek megléte (műszaki tartalom megfelelősége).

A Kormány a következő hónapokban megkezdi a koncepció tárgyalását, az új közbeszerzési törvény hatályba lépése a 2015. év második felében várható.

X