Stratégiai megállapodást írt alá a Magyarok a Piacon Klub és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS). A szakmai együttműködés első lépéseként a két szervezet közös rendezvénysorozatot indított a társadalmi szerepvállalásra nyitott magyar vállalkozók számára. Az eseménysorozat első állomása egy, a társadalmi felelősségvállalásban rejlő lehetőségeket feltáró tanácskozás volt szeptember 25-én a budapesti Ádám Villában. A szervezők nem titkolt szándéka, hogy a hazánkban ma még sokak szemében a nagy nemzetközi vállalatok luxusaként látott társadalmi felelősségvállalásról (CSR – Corporate Social Responsibility) mind több magyar kis- és középvállalat kezdjen stratégiája részeként, egyfajta befektetésként, lehetséges versenyelőnyként gondolkodni. A rendezvénysorozat a következő hónapokban a Magyarok a Piacon Klub közösségének erejével, az Ökumenikus Segélyszervezet szakmai tapasztalatával, valamint hiteles, a CSR iránt elhivatott példaértékű szószólók bevonásával törekszik pozitív irányú szemléletváltás ösztönzésére.

A két kezdeményező szervezet vezetője, Essősy Zsombor és Lehel László a rendezvény elején mintegy 70 résztvevő körében írta alá az együttműködési megállapodást és mutatta be az összefogás célkitűzéseit. Az első tanácskozást Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete nyitotta meg. Köszöntőjében a kis- és középvállalatok fontosságát hangsúlyozta a helyi közösségekben, és a Segélyszervezet munkájában. Utóbbira számos helyi együttműködést említett példaként, mind az elmúlt másfél évtized természeti katasztrófáinak idejéből, mind a szegénység elleni küzdelem mindennapjaiból. A jószolgálati nagykövet kiemelte: a kkv-k vezetőinek meghatározó szerepe van cégük társadalmi felelősségvállalásban és a példaadásában, hiszen egy karizmatikus vezető akár több száz embert is képes mozgósítani, motiválni.Essősy Zsombor, elnök (Magyarok a Piacon Klub), Lévai Anikó, jószolgálati nagykövet (MÖS), Lehel László, elnök-igazgató (MÖS)

és Gáncs Kristóf, kommunikációs igazgató (MÖS)
Fotó: Botár Gergely

CSR: Érték és érdek című gondolatindító előadásában Gáncs Kristóf, a Segélyszervezet kommunikációs igazgatója az elmúlt évek tapasztalatait foglalta össze a vállalatokkal való együttműködések terén, illetve a területet napjainkban jellemző trendekről, kihívásokról és lehetőségekről beszélt. Kiemelte, hogy egy kisvállalatnak a saját stratégiai céljaival összhangban kell meghatározni CSR tevékenységét, és bár számos nagyvállalati jógyakorlat van ma már Magyarországon is, ennek a most induló tanácskozássorozatnak nem ezek másolása lesz a célja, hanem hogy a magyar kis- és középvállalatok megtalálják a saját útjukat.

A segélyszervezeti szemszög után két sikeres hazai középvállalat inspiráló jógyakorlatait ismerhették meg a rendezvény résztvevői Dr. Greskovits Dávid (Meditop Kft., ügyvezető igazgató) és Mészáros Csaba (evopro Csoport elnök-vezérigazgató) tolmácsolásában.

A rendezvénysorozat a következő hónapokban tematikus workshopokkal folytatódik, ahol a résztvevők a vállalati működés egy-egy területére (HR, PR, Public Affairs) koncentrálva, szakértők vezetésével és jógyakorlatok megismerésével kaphatnak inspirációt saját cégük társadalmi szerepvállalásának fejlesztésére.

Miért a Magyarok a Piacon Klub? – az egyesületet 4,5 évvel ezelőtt alapította egy 20 fős vállalkozói csoportosulás. A vezéreszme a magyar termék imázs köré csoportosult, ahogy a vállalkozói berkekben példamutató kör kialakítása is az elsődleges szempontok közé tartozott. A Klubnak jelenleg közel 80 tagvállalata van, akik előző évi árbevétele meghaladta a 320 milliárd forintot, a foglalkoztatottak létszáma pedig elérte a 10.000 főt. A társaság tagjai közé olyan nyitott gondolkodású magyar vállalatvezetők tartoznak, akik fontosnak tartják a folyamatos megújulást, s akik példamutató viselkedésükkel képesek a magyar gazdaság megerősítésére.

Miért az Ökumenikus Segélyszervezet? Az Ökumenikus Segélyszervezet Magyarország egyik legnagyobb karitatív szervezeteként professzionális CSR együttműködést kínál a hazai vállalati szektor felelős szereplőinek. Több mint két évtizedes tapasztalata és egyedülállóan sokszínű tevékenysége biztos alapot jelent egy-egy új, cégre szabott projekt megtervezésekor. A Segélyszervezet hosszú távú, kölcsönösen előnyös partnerségek kialakítására törekszik, hogy partnereivel együtt még több rászoruló számára nyújthasson még több és még hatékonyabb segítséget.

X