“A Magyarok a Piacon Klub fórumsorozatán résztvevő vállalkozók úgy vélik, nem arra kell helyezni a hangsúlyt, hogy minél több új cég jöjjön létre – bár ez is kívánatos – hanem inkább a vállalkozási környezetet kell olyanná alakítani, amelyben talpon maradhatnak, s dinamikusan fejlődhetnek. „A kérdés valóban zsebbevágó, ez magyarázza a cégek minden várakozást felülmúló érdeklődését a fórumsorozat iránt” – mondta a Figyelő Online-nak Essősy Zsombor, a Magyarok a Piacon Klub elnöke.”

“Eredetileg civil kezdeményezésnek indult, ma már azonban a Nemzetgazdasági Minisztérium is felkarolja a „Magyarok a Piacon Klub” fórumsorozatát, amely a 2013-2020 közötti uniós ciklus forrásainak felhasználásáról kéri ki a vállalkozók véleményét.

Magas adók, a gazdasági környezet szabályozásának kiszámíthatatlansága, gyenge kereslet – e három tényezőt tartják a kis-és középvállalkozások fejlődésük legfőbb akadályainak, az erről szóló felmérés eredményét múlt héten ismertette Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős államtitkára a Magyarok a Piacon Klub rendezvényén.

A sikeres, magyar tulajdonú vállalkozásokat tömörítő MAGYAROK A PIACON KLUB még tavasszal kezdeményezett fórumsorozatot annak érdekében, hogy egy asztalhoz ültesse a következő uniós ciklus pénzfelhasználásáért felelős stratégiai tervezőket a helyi vállalkozókkal. Eddig 11 megyében tartottak konferenciát, mindenütt telt házzal, ami egyértelművé teszi, a vállalkozók szeretnének beleszólni abba, hogyan költse el az ország a 2013-2020 között rendelkezésre álló uniós támogatást, hogy az valóban fellendítse a gazdaságot. Javaslataikat eljuttatják az illetékes minisztériumokhoz.

A nemzetgazdasági tárca már vázolta, milyen elvek mentén támogatná például az exportpiacra törekvő vállalkozásokat, illetve azokat, amelyek forráshiány vagy piacvesztés miatt kerültek padlóra. A „gazella” vállalkozások az államtitkár szerint gyors növekedésre rendezkednek be, ám könnyen el is bukhatnak, ezért külön foglalkoznak velük. A Magyarok a Piacon Klub fórumsorozatán résztvevő vállalkozók úgy vélik, nem arra kell helyezni a hangsúlyt, hogy minél több új cég jöjjön létre – bár ez is kívánatos – hanem inkább a vállalkozási környezetet kell olyanná alakítani, amelyben talpon maradhatnak, s dinamikusan fejlődhetnek. „A kérdés valóban zsebbevágó, ez magyarázza a cégek minden várakozást felülmúló érdeklődését a fórumsorozat iránt” – mondta a Figyelő Online-nak Essősy Zsombor, a Magyarok a Piacon Klub elnöke.

A kormányzat is felvette a kesztyűt: a kkvk-nak meghirdetett eseményeken részt vettek a helyi önkormányzati döntéshozók, s a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetői is. „Sorsfordító jelentősége van annak, hogy milyen lesz a Magyarországon most formálódó, új támogatási környezet. A folyamatokat célszerű minél inkább a hazai vállalkozások működési gyakorlatához igazítani, és van egy alapszabály: lajhárból nem lesz gazella!” – hangsúlyozta lapunknak Essősy Zsombor. Álláspontja szerint olyan rendszerre van szükség, amely garantálja, hogy a támogatásokat a valóban fejlődőképes, a nemzetközi versenyben is jó eséllyel induló cégek kapják.”  “

Forrás: http://figyelo.hu/cikkek/ne-lajharok-kapjak-a-tamogatast (2013. július 2.)

X