A Magyarok a Piacon Klub kezdeményezésére létrejött gazdaságfejlesztési kerekasztal célja megszólítani azokat a gazdasági szereplőket, akik tevékenységükkel, jelenlegi és tervezett fejlesztéseikkel hatással lehetnek a megye gazdaságára, és akikre partnerként tekinthetnek a közigazgatás képviselői, a területfejlesztésben érintett intézmények, szervezetek.

A fórumsorozat első állomásául Nyíregyháza szolgált. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzattal együttműködésben szervezett rendezvény számos érdekes, egyben fontos kérdésre világított rá.

Szemelvények a fórumon elhangzottakból:

Essősy Zsombor a Magyarok a Piacon Klub elnöke rátapintott a lényegre azzal, hogy „az idő sürget, mindenhol csúszás van, aki dolgozik, az fog nyerni”.  A cél az, hogy a fejlődésre képes vállalkozásokhoz eljussanak a források.

Kovács Sándor megyei alelnök úr kiemelte a proaktív megye,  valamint a párbeszéd jelentőségét, szavaival élve : „próbáljunk meg összefogni, hiszen együtt kell előre mennünk”.

Petrás Ferenc, az NTH tervezési szakértője kifejtette, hogy a helyi termékeket, ahelyi ipart, a megyéket kell erősíteni, a tudásáramlás, a kreatív információk hasznosítása fontos, szemben azzal, hogy pl. a német cégeket támogattuk az előző időszakban (a privatizáció elhibázottsága). Elmondása alapján egy menüt szeretne felajánlani a KKV-szereplőknek, hiszen a KKV tudja mire van szüksége.

Deák Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. vezető menedzsere által összefoglalt üzenet konklúziója, hogy az a jó fejlesztési dokumentum, ami tud szegmentálni. A legnagyobb helyi fejlesztési programok be fognak kerülni a stratégiába. Javaslatokat várnak, kellenek az ötletek, egyúttal kiemeli a klubszerű párbeszéd jelentőségét.

Juhász János, a SZAMOS Kft. ügyvezető igazgatója szerint előbb gazdaságfejlesztésére van szükség – a fejlesztéseket idáig fordítva csináltuk.

Nincs meg a név az eladáshoz – ezért nagy jelentősége lenne a megye-termék kettős bemutatkozásának. „Próbáljuk eladni magunkat!”

Zsukk László, a Color Pack Nyomda vezetője feltette a kérdést, hogy mi történt az elmúlt 10 évben?- úgy látja, ugyanazok a célok. Zsukk urat idézve „együtt kell húznunk”.

Támogatja az innováció és az oktatás ösztönzését.

X