A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Magyarok a Piacon Klub az ország hét fejlesztési régiójának egy-egy nagyvárosában szervez szakmai workshop-ot.

A nyertes pályázók azokról a lehetőségekről tájékozódhattak, amelyek segítségével sikeres lehet projektjük megvalósítása. A rendezvénysorozaton a gazdasági mellett a non-profit szféra szereplői kaphatnak segítséget, megoldási javaslatot a forráslehívással kapcsolatos problémákra. Petykó Zoltán, az NFÜ elnöke elmondta: a kampány kiemelt célja, hogy a 2007. és 2013. közötti uniós fejlesztési ciklus hátralévő idejében a kedvezményezetti oldalról a lehető legtöbb számla kerüljön be a rendszerbe. Úgy fogalmazott: ehhez az Ügynökség már előkészítette az intézményi hátteret, most a pályázókon, a megvalósításon van a sor.

Az uniós fejlesztési ciklusból már csak másfél év van hátra, és több mint 5 000 milliárd forint vár arra, hogy magyar projektre lehívják. Ezért az NFÜ vezetősége már 2011-ben jelentős változásokat javasolt a pályáztatási rendszerben, kezdeményezte a szabályozói környezet hatékonyabbá tételét, és saját tevékenységének középpontjába is a kifizetések felgyorsítását, a megakadt pályázatok kezelését tette. „Az európai uniós támogatások lehívását akadályozó leggyakoribb problémák abból fakadnak, hogy nem érkeznek be időben a kifizetési kérelmek, vagy formailag hibásak az igények. A szakmai workshop rendezvények során hasonló problémákra adunk megoldási javaslatot annak érdekében, hogy minél több számla érkezzen be a rendszerbe” – hangsúlyozta Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke.

A rendezvények Miskolcon, Szegeden, Kaposváron, Székesfehérváron, Győrben kerültek megrendezésre majd Debrecenben folytatódnak, július elején pedig egy budapesti eseménnyel zárulnak.

A roadshow mindkét szekciójában képviselteti magát a Magyarok a Piacon Klub, a gazdasági szféra szereplőinek szóló szeminárium szakértője Essősy Zsombor, a Magyarok a Piacon Klub Elnöke, az állami, önkormányzati és nonprofit szféra képviselői számára pedig Major Gábor, a Klub intézményi szakértője ad tájékoztatást.

A workshopok keretében a kedvezményezettek pályázatukkal kapcsolatos kérdéseiket is feltehetik a szakembereknek.

X