Az elmúlt években egyre komolyabb gomolyfelhő gyűlik a munkaadók feje felé, a fluktuáció fokozódik, a „buksisimogatás” elvárássá, még a munkához való hagyományos hozzáállás lassan díjazandóvá válik. Valóban a munkavállalóknak áll a zászló?

Ugyan a technológiai innováció – természetesen iparágtól függően eltérő mértékben – érezteti hatását, a „gépek újabb forradalmáig” is el kell oltani a tüzet, jobb esetben megelőzni azt.

A BDO Magyarország budapesti irodájában járt társaságunk május idusán, ahol a munkaerőkérdés, és főleg a munkaerő-megtartás került a fókuszba.

A házigazda Gerendy Zoltán (BDO Magyarország, ügyvezető, vezető partner) szerint a magas bér már önmagában nem elég, komolyabb, sokszor személyes odafigyelésre van szükség. Házon belül nagy energiákat fordítanak a munkavállalók jólét érzésének fejlesztésére, a vállalat egyik sokszorosan elismert programja például a céges bölcsőde.

A program vendégelőadói Dr. Kun Ágota (munka és szervezet szakpszichológus, tréner, coach, tanácsadó) és Von Bartheldné Ábri Judit (MA, MCC coach és vezetőfejlesztő) voltak.

Ágota a munkaerő-megtartás kérdését járta körbe, kitért az okokra, az elkötelezettség témakörére, a motiválás új eszközeire és a lehetséges megoldási alternatívákra is.

Judit egy új módszerrel, a motivációs térkép alapjaival ismertette meg a társaságot. Elmondása szerint a Motivációs Térkép az érzelmi energia mérésével teszi lehetővé, hogy könnyebben túljussunk személyes, vagy szakmai fejlődésünket hátráltató elakadásainkon, segíti a vezetőket és csapataikat abban, hogy hatékonyabban működjenek, illetve képes arra, hogy stratégiailag afféle „turbó-löketet” adjon a szervezeti fejlődésnek.

A jelenlévők hamar konszenzusra jutottak abban, miszerint meghatározó kérdés, biztosítani tudják-e munkatársainknak az alapvető életfeltételeket, pontosabban az ehhez szükséges fizetést. Ennek a szintnek az elérését követően lehet versenyelőnyt jelentő módon értelme elmélyülni a kollégák „munkakedvének” fokozását célzó módszerekben.

X