A Simon Műanyagfeldolgozónál jártak a Magyarok a Piacon Klub tagjai

A Klub legutóbbi Kulisszatitkok programján a Simon család tűntette ki társaságunkat vendégszeretetével. Bőven volt mire rácsodálkozni a legújabb technológiákkal dolgozó, 400 főt foglalkoztató, 7 milliárd Ft-os árbevételt termelő vállalkozásnál. A család tagjai és kollégái töretlen lelkesedéssel vezették végig a tagtársakat a műanyagüzem állomásain, és a hozzáértő szemén keresztül engedtek betekintést a műanyag szakma rejtelmeibe.

A cégnél három műszakban folyik a munka, s habár a gyártókapacitás önmagában is lenyűgöző, a cégvezetés úgy látja, a nagy hozzáadott érték irányába érdemes fejleszteni a tevékenységet, így esetükben egyre hangsúlyosabbá válik a mérnöki állományra való koncentrálás.

Az üzembejárás során kialakuló nyüzsgés csupán előszele volt a cégátadás, utódlás témájával foglalkozó beszélgetésnek. A téma rendkívül aktuális. Az Európa-szerte ismert statisztikák szerint a családi vállalkozások mindössze 30%-a éli túl a 2. generációt, 13%-a a 3-at és 3-4%-a 4. vagy az azt követő generációkat. Az előbbi adatok különösen azért sokkolóak, mert a rendszerváltást követően eltelt majd három évtized az eddiginél sürgősebbé teszi a megoldás felkutatását, legyen szó a családon belüli lehetséges örökítésről, vagy egyéb alternatív megoldásokról.

Az aranykulcsot még nem sikerült megtalálni, azonban vannak családi kézben lévő vállalkozások, – többek között a Simon családé -, ahol nem csak belenőttek az utódok az üzletbe, hanem megtanulták azt megfelelően értékelni, és ahol ugyan az operatív vezetést helyén kezelik, azonban nem feledkeznek meg a tulajdonosi szemléletet jellemző attitűdről sem. Simon István gyermekei, Péter és Zulejka vállvetve segítik egymást a cég további gyarapodása érdekében.

A téma számos véleményütköztetésre alkalmas helyzetet teremtett a délután folyamán, melynek fő motivátorai a házigazdákon túl Farkas József, a Sanatmetal Kft. ügyvezető-tulajdonosa, illetve Jüllich Anikó, a Jüllich Glas Holding Zrt. alelnöke voltak. Legyen szó az operatív teendők és a tulajdonosi szerepkör különbözőségeiről, a bizalmi alapú választásokról, a profi menedzsment kialakításáról, vagy az alapítók tanító jellegű „tanulja meg a saját kárán” típusú nevelési lehetőségről, egyben megegyezhettünk a találkozó végére: két egyforma eset nincs, s habár az inspirálódásra alkalmas lehetőségek komoly töltetet adnak a jobb megoldás feltérképezéséhez, végül a saját út megtalálása vezethet majd sikerre.

 Írta: Lévai Annamária

X